Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДЕВИЗЪТ НА РЕФОРМАТА

Тия дни си припомних един фрагмент от реч на президента Линкълн при встъпването му в длъжност: "Нека се стремим да завършим делото, което сме започнали с твърда увереност в правото, както Бог ни дава да го виждаме."
Както Бог ни дава да го виждаме?
Бог - това очевидно означава и знанието, справедливостта и морала - а не каквото ни хрумне или както ни подскаже дребният интерес. Така разчитам тия думи. Обаче Костов да ти дава да виждаш правото, а и всичко друго, не е голям късмет, по-добре да ти извадят очите. Затова и нищо не се случва със съдебната реформа. Мъртвото поначало не е добра почва за реформи. Какво може да излъчва Радановият Бог - освен жажда за реванш и мъст.
И що за държава сме, след като месеци наред някакви партии лилипути диктуват хода на "реформата" и се пазарят като цигани конекрадци.
А са си и страхливци - не смеят направо да кажат, че си искат свой главен прокурор, който да стои под възглавницата на Костов/Черния ангел - и да се съобразява с всеки негов дъх.

Впрочем Костов вече се изпусна пред камерите, че всички главни прокурори досега все са го обвинявали в какво ли не. Но не каза в какво точно - защото, ако някой се разрови в миналото му, направо ще напишенай-черната книга от близката история на България. Филчев искаше да го озапти заради крадливата му приватизация; преди това Татарчев го подгони заради контрабандните афери на фондация "Сапио"; ами далаверите с другата му фондация - "Демокрация", на която набеденият от Костов за мафиот Майкъл Чорни беше крупен дарител. Не е възможно да се намери свестен главен прокурор, който да издържи на капризите, поръчките и рекета на Костов.
Онзи ден, пред камерите, Радан се изпусна да каже нещо много показателно: "сюблимна глупост" било, че той или Христо Иванов ще стават главни прокурори.
Радан, портативният високоговорител на Костов - главен прокурор?! Христо Иванов, който не става и за архивар в прокуратурата - и той главен прокурор?! Едва ли има нормален човек, който да ги вижда в подобна роля. Представяте ли си обаче, какво им минава през ума на тия дребни хора - мечтаят и сетне се самоопровергават.
Добре, искате ваш главен прокурор - но кажете, кой да бъде той?
Кой ще е по вкуса на Костов?

Вече видяхме какъв е идеалът им за министър на правосъдието - Христо Иванов зададе някаква мярка, порядъчно скандална - по неговия калъп ли ще избирате главен прокурор?
Сега, когато е ясно, че съдебната реформа излиза във ваканция - а най-вероятно се отправя и към кофата за смет, поне в този си вид - спокойно може да се обобщи, че станахме свидетели на едно мъртво време.
Мъртво - откъм смислени дебати, но пък раздирано от крясъци, обиди и натрапчиви глупости. Преди два дни политическият първолак Радан Кънев изръси пред телевизионните камери нова порция предизвикателства - най-запомнящото се от които бе, че "мафията в съдебната власт настройва главния прокурор срещу Реформаторския блок". Това не е умствено неразположение, предизвикано от летните горещини. Това си е направо подлост - и то преди всичко към медиите, които са свидетели на конвулсивните превращения на Радан. Организираш протестни митинги срещу Цацаров, а пък ги приписваш на "съдебната мафия". Това минава мярката, макар че нищо, свързано с тия политически лилипути, не е в мярката, нищо. Сега остава и другият титан на невнятното говорене Куция Кон Ицо (както кръстиха правосъдния министър) да се присъедини към откритието на Радан - въпреки че тъкмо неговите протестъри се драха пред Съдебната палата срещу Цацаров. И всичко това се случва, ден след като Бойко ги призова към толерантност. Това е безсмислено, понеже тези хора са немощни извън ругатните, на тях не са им нужни аргументи, квиченето им е предостатъчно. И така е открай време.
Целият юридически елит край Костов - с малки изключения - бяха никакви хора.
Семпли бракоразводни адвокати, обаче с кариера в комунистическия младежки съюз; стихоплетци, които демонстрираха нескрито своята хомосексуалност; сервитьори - в буквалния смисъл на думата - на бивши комунистически велможи в правото, като страховития Ярослав Радев. Сега се повтаря същото. Защо юрисконсултът Лучников да е министър на правосъдието, а пък случайникът Ицо Куцото конче - да не е. Големият шанс на тия барбарони, върху които самодоволно се е пльоснал Костов, е, че в телевизионните предавания брътвежи почти никой не ги пита нищо по същество. Онзи ден Яне Янев зададе три въпроса за устройството на бленувания нов Съдебен съвет, които изобщо нямат отговори. Тези герои на мъртвото време не искат реформа - те просто въвличат в протяжна позиционна война прокуратурата и съда. Самите те са абсолютно неустойчиви на натиск и заради това са си въобразили, че с мрънкането на медиите на Прокопиев или улични крясъци ще постигнат своето.
Иначе само един половинчасов митинг срещу Радан ще го накара завинаги да се скрие в Израел, в хомосексуалната комуна на вуйчо си.
И вижте какъв е девизът на новите "десни" - изписан бе на един плакат по време на протестите през седмицата: "Гъз, ти си наш'то знаме". Не е измислица на контрапротестиращите - гъзът е Радан, а обръщението е на негов почитател - всичко това по собствените му признания. Това дочакахме след четвърт век Мътилка: гъзът като легитимация на Българското Дясно. Това трябва да ги питат по телевизията Кунева или Валери Симеонов - какво мислят за тази политика на ануса, няма защо да ги жалят.
Хора като Радан и Куция Ицо говорят наистина като гъзове -
например, Радан каза след срещата си с Местан, че това бил първият смислен политически разговор, в който той изобщо бил участвал досега. А до вчера Местан уж беше член на организирана престъпна група. Не е лесен контролът над гъзоговоренето, това е очевидно. Цацаров предложи да се заровят словесните томахавки - но това не е възможно, ако преди това не бъдат отпратени в политическото небитие гъзовете. А Ицо Куция стоеше редом до него и невинно отрони: никога не бил държал томахавка! Това са мисловни газове, които не могат да бъдат контролирани. Сякаш предназначението на този човек е да бъде боксова круша заради лъжите си.
Стилът на гъзовете се оказа заразителен и за телевизиите, поне за някои хора оттам.
Сашо Диков, който има чара често да създава анускрипти (по Йосиф Бродски) с говоренето си, се опитва да компенсира студийната си немощ с агресивност по коридорите на Парламента. Тя обаче е прекалена, дори грубиянска и от нея губи повече той, отколкото анкетираните. Те вече хванаха номера му и понякога направо го подиграват, но той настоява да подтичва след тях.
Обаче хора като него стават тежък случай, когато гостуват в чужди предавания (Нова телевизия, "Здравей, България", вторник). В такива случаи се говори като в писоара на някаква чалга дискотека. Хвърлят се хамалски обиди - например, "Труд" бил "парцал". И това го казва човек, който един смислен ред не е написал в живота си, а колко е прочел, е негова съкровена тайна. Подобно говорене най-напред проваля мисията на занаята ни. Проблемът е, че когато един човек дърдори за "парцали", на него не са му нужни познания. Например, доста от водещите понятие нямат от тънкостите на замисъла на Костов, който трябва да минава за реформа. И той дори не ги интересува.
Цацаров пък бил "зависим" - казва Сашо - и дори му го бил казал в лицето. А главният прокурор - какъв ужас! - нищо не му отговорил. Е, какво да ти каже, ако знае правилото, че щом влезеш в спор с глупак вече си загубил. Важното е друго: квалификациите изместват същностния разговор, и това вече става стил на мнозина. Хубаво, направил си сутрешния кеф на скандалния олигарх Прокопиев - един от героите на криминалната приватизация, на когото му е нужен удобен главен прокурор - и какво от това?
Между другото, "зависимият" Цацаров каза в присъствието на независимия правосъден министър, че авторът на проекта за съдебна реформа е анонимен, някакъв неизвестен "консултант". Но Куция Ицо остана безмълвен. Ако беше нещо по-различно от това, което е, щеше да си хвърли оставката още пред камерите. Но някои хора са щастливи, понеже не знаят колко са нещастни - това пък е реплика на една изстрадала българска селянка, която в същата новинарска емисия обясняваше, че непрекъснато пият мътна вода. За жалост, тази реплика се отнася с пълна сила и изобщо за Мътилката, която у нас минава за живот.

в. "Преса".


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM