Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ТОЛКОВА ВАЖНАТА
ПЪРВА КОПКА

      
      
      
      

. Трима министри и кмет на "старта" на водния цикъл на Враца

Министрите Нона Караджова, Томислав Дончев и Тотю Младенов, заместник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът инж. Николай Иванов, Ангел Престойски - управител на местното дружество "В и К" и Иван Мирински - управляващ консорциума "Воден цикъл 2011" днес направиха първата копка на строителните работи по водния цикъл на Враца.
"Изключително съм удовлетворен, че този така очакван ден най-сетне дойде. Повече от две години бяха необходими, за да преминем през трудности и проблеми, с каквито нито един екип не се беше сблъсквал до този момент, през периоди на съмнения и неясноти, но слава Богу всичко вече е зад гърба ни. Днешният ден е начало на нещо наистина важно и значимо за нашия град, а убеден съм и за нашата страна. Затова тук е моментът да изкажа своята благодарност на звеното за изпълнение на интегрирания проект за воден цикъл на Враца, на екипа на общинска администрация, на ръководството на министерството на околната среда и водите в лицето на министър Караджова, на Управляващия орган и Междинното звено към Оперативна програма "Околна среда", на всички институци, на всички партньори по проекта, на всички министерства и ведомства, които бяха изключителни партньори и ни помогнаха да стигнем до този ден. С бюджет от над 136 милиона лева това е най-големият проект в сектор "Води" по ОП "Околна среда" за този период. Този мащабен проект ще направи Враца модерен европейски град, със съвременна В и К инфраструктура. Нека си пожелаем след две години, когато започнем да работим със средствата от следващия програмен период, Община Враца да е с референциите на Община, изпълнила успешно и качествено един значим европейски проект" - с тези думи се обърна към гостите и гражданите на Враца кметът инж. Николай Иванов. Приветствия поднесоха също тримата министри.

Нона КАРАДЖОВА, министър на околната среда и водите:
"Наистина днес е един добър ден за жителите на Враца защото днес се поставя начало на изграждането на много важна екологична инфраструктура за града за 50 години напред. С това се подобрява качеството на живот на хората, подобрява се бизнес средата, тъй като екологичната инфраструктура е базисна, основополагаща и всеки един бизнес когато търси място за своята реализация, освен другите параметри, винаги пита има ли вода, канал, пречистване на водите и място за депониране на отпадъците".

Томислав ДОНЧЕВ, министър по управлението на средствата от Европейския съюз:
"Този проект е рекордьор. Това е първият одобрен голям проект във водния сектор и едни от най-сложните. До скоро този проект имаше още един рекорд. Той беше един от най-закъснелите, но в крайна сметка всичко е добре когато свършва добре и днес се слага истинското начало на строително-монтажните дейности. Аз искам да ви пожелая този проект да постави още един рекорд - той да бъде първият завършен и най-качествения".

Тотю МЛАДЕНОВ, министър на труда и социалната политика:
"С всички проекти, които се реализират в момента и тези, които предстоят да стартират през следващата година, като изграждането на пътя Мездра - Ботевград, се дават възможности за сериозни инвестиции в този град. Враца ще бъде съвсем различен и аз съм убеден, че хората ще се върнат тук".

Сред официалните гости бяха депутатите Янко Здравков, Валери Ангелов, Георги Божинов и Асен Агов, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Цветелина Теофилова и Валентин Литов, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Ангел Вълчев и Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова - председател на общинския съвет, директорите на РИОСВ инж. Тодорка Гергова и на териториалното поделение на НОИ във Враца Иван Грозданов, общински съветници и граждани.
Стойността на интегрирания проект за водния цикъл на Враца е 136 373 288 лв. Съфинансиран е от Кохезионния фонд на ЕС с 98 818 893 лв., от държавния бюджет - 24 704 722 лв. и от Община Враца, чрез заем, ще бъдат осигурени 12 894 672 лв. По проекта ще бъдат обновени 77 км водопроводна мрежа в гр. Враца, включително част от магистралния водопровод за гр. Мездра - 3 752 м. Ще бъде извършена реконструкция на главните канализационни колектори - 4 479 м, обновяване на второстепенната канализационна мрежа - 14 151 м. и изграждане на нова второстепенна канализационна мрежа - 9 462 м и в кварталите Кулата и Бистрец още 15 363 м. Пречиствателната станция за отпадъчни води ще бъде напълно реконструирана и модернизирана. Ще се достави изцяло ново електро- и механично оборудване, съответстващо на европейските стандарти. Довеждащият водопровод от язовир "Среченска бара" до Враца ще отговаря на екологичните изисквания, ще гарантира необходимите водни количества за града и селищата от региона и ще бъде много по-сигурен.
Целта на проекта е чрез подобрения на отделните компоненти на В и К системата, обединени в интегрирана инвестиционна програма, да се подобри водния цикъл на Враца.

Даниела Хитова

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM