Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Българският срам

КЪЩАТА НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

Толкова новобогаташки палати, сараи, безумни хотели са построиха с неясни пари, толкова посредственици станаха милионери за един час, за една нощ, за един ден. Толкова неразкупени блокове, къщи, апартаменти стоят и чакат някой да попита - откъде, как, с какво?...
Толкова хвалби и за столичната успешна кметица Йорданка Фандъкова. И не малко бе направеното. Но, за срам на всички българи, къщата на големия поет Христо Смирненски тъне в разруха. В срамна разруха. (Разруха пред разточителното харчене - за Българският "Лувър", за гостуване на журналисти в Париж, за преводи на днешни "послушници" и пр. и пр.)
Къщата на ул. "Овче поле" № 116 в столичния район "Възраждане" е обявена за музей през 1959 г., а от 1976 г. музеят е включен в структурата на Националния литературен музей. Последният ремонт там е през 1988 г.
И като настана демокрация…
Къщата-музей се руши, състоянието й трагично. През 2004 г. официално е затворена за посещение, а експозицията и всички ръкописи, документи,снимки, книги са прибрани във фондохранилищата на Националния литературен музей.
Сградата има Акт за публична общинска собственост N 805 от 07.03.2002 г.. Столичната община не полага необходимите грижи. Между Община, Министерство на културата и управата на Област София-град водят безкрайна преписка за деактуване на имота от общински в държавен. Поради неустановеността пари за ремонт не могат да се намерят от нито една институция. Остава само българския срам пред паметта на големия поет Христо Смирненски.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM