Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СИТУАЦИЯТА ОКОЛО ГЪРЦИЯ ОСТАВА НЕЯСНА

Ситуацията около Гърция остава много неясна. Страната не плати вноската си към МВФ тази нощ, а държавите от еврозоната отказаха да продължат спасителната програма за страната. Въпреки това от всички страни се чуват изявления, че преговорите продължават.
Говорителят на Фонда Джери Райс заяви, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба. Гърция дължи на Фонда близо 21 милиарда евро.
Основна причина за това Гърция да откаже да плаща дълга си към МВФ беше неуспехът на вчерашните финални преговори за сделка с кредиторите. Министрите на финансите от еврозоната заявиха, че нямат достатъчно време, за да разгледат последните искания на гръцкото правителство за спасителна парична помощ.
Министрите на 18-те държави, от които се очакваше да гарантират заемите на Гърция снощи, категорично казаха на Атина, че вече няма техническо време до полунощ за формализиране на сделка и погасяване на вноската. Това се дължи на факта, че тя трябва да се одобри от националните им парламенти.
Освен искането за временна отсрочка до провеждането на референдума в неделя премиерът Алексис Ципрас е настоял за трети спасителен пакет. Времето обаче е било твърде малко, за да се промени нещо снощи и да се обсъдят детайлите, обясни председателят на групата Йерун Дейселблум. Това, което може да се промени, според него, е политическата позиция на правителството.
Искането за нова програма ще бъде обсъдено днес. Такава винаги е възможна, защото Гърция още е член на еврозоната и на Европейския механизъм за стабилност. Но имайки предвид сегашната позиция на правителството, ще ни бъде много трудно да водим конструктивни разговори, посочи Дейселблум.
Телеконферентната връзка между финансовите министри тази вечер ще бъде посветена на вариантите какво да се прави при положителен и отрицателен вот на референдума в неделя за условията и мерките за реформи, искани от Гърция в замяна на парите. Еврогрупата продължава да настоява правителството да води кампания в подкрепа на техните предложения, а не против тях.
След плащане на вноската на МВФ в края на юли на Гърция ? предстои плащане на друг заем - този към ЕЦБ и има риск тя отново да не може да го плати.
Темата е основна за гръцкия печат днес.
Гърция преживява драматични часове, тъй като от снощи остана извън втората спасителна програма, а правителството депозира искане за трета такава програма за срок от две години. Искането вероятно ще се обсъжда след референдума, коментира вестник "Етнос".
От един часа след полунощ Гърция е фалирала, станахме Замбия, посочва "Имерсия"..
За "фалит и разногласия в правителството" пише в заглавие "Катимерини". Страната върви към пълен провал, а премиерът прави опит за завой на 180 градуса, като иска удължаване на спасителното споразумение, след като прекрати преговорите с кредиторите, коментира изданието.
Медиите в южната ни съседка не изключват възможността референдумът да бъде отменен. Вестник ВИМА твърди, че вицепремиерът е предложил на министър-председателя Алексис Ципрас да приеме предложението на институциите. Към искането за преразглеждане на политиката на кабинета са се присъединили и други министри. Влиятелни фигури от СИРИЗА признават, че ако има референдум, всичко ще да се срине. Депутати от партията са протестирали не само устно, но са изпратили и писма до Ципрас.
Британският вестник ГАРДИЪН отбелязва, че специфичният гръцки проблем се корени в това, че страната е влязла неподготвена в еврозоната в резултат на политическа измама, в която е имало много участници. Мащабът на тази измама се разкри в сегашната финансова криза. Това, на свой ред, показа "смъртоносните пробойни" в целия проект за еврозоната, коментира вестникът. Според автора на статията, претендирайки, че спасяват Гърция, държавите кредиторки са спасявали своите собствени банки с огромни суми в брой, които само формално са минавали през Атина, а сега се сърдят на гръцките гласоподаватели, че са направили лош избор.

/КРОСС/.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM