Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЧЕСТВАХА 20 ГОДИНИ
ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ
"ТОДОР РАЧИНСКИ"

      
      
      
      

Гости от различни краища на България пристигнаха във Враца, за да честват 20-годишнината на фондация "Тодор Рачински". В памет на гениалния селекционер на пшеницата в двора на база 2 на СОУ "Христо Ботев" бе направен "жив паметник" - засадени бяха 20 от сортовете пшеница, които той е селектирал - от първия "Русалка" през "Враца" до последния "Простор". Сортовете, селектирани от Тодор Рачински, преобразяват изцяло пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг. С тях в периода 1974 - 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ. Да почетат неговата памет и годишнината от основаването на фондацията на неговото име във Враца дойдоха председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов - ръководител на съвместния геномен център на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и Селскостопанската академия в Пловдив, проф. Николай Ценов - селекционер от Добруджанския земеделски институт, доц. Жельо Добрев - селекционер и председател на Българо-руската стопанска камара, Тотка Трифонова - председател на Селскостопанската академия в Пловдив и други. Сред официалните гости бяха кметът инж. Николай Иванов, зам.-областният управител Мирослав Комитски и предсадетелят на общинския съвет Борислав Стоев.
Кметът на Враца поздрави домакините и гостите, като подчерта в словото си, че Тодор Рачински е не само врачанска гордост, но и гордост за цяла България. За живота и дейността му говориха почти всички гости. Зърнопроизводители благодариха за добрите сортове пшеница, от които имат голям добив и изказаха готовност да подкрепят инициативите на фондацията. Божидар Джунов, който е един от основателите на фондацията, призова общинският съвет да учреди награда на името на Тодор Рачински, която да се връчва на видни български учени.
След края на официалната церемония, участниците в честването поднесоха цветя пред барелефа на Тодор Рачински в алеята на признателността в двора на СОУ "Христо Ботев". Честването продължи с празничен концерт в салона на читалище "Развитие".


 

 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM