Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Красимир Богданов:

ДЪРЖАВАТА НЯМА СТРАТЕГИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

За четвърта поредна година във Враца се проведе среща на представители на традиционните български общности в чужбина. Инициативата бе на народния представител от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Красимир Богданов.
В тазгодишната конференция се включиха председателят на сдружението на председателите на общински съвети в България Делян Дамяновски, Сдружение "Просперитет Голо бърдо", Сдружение за "Македоно-българско приятелство", Студентско дружество "Вардар", българи от Кавадарци, Македония, Голо бърдо, Албания, Стар Бешенов, Румънски Банат, Сдружение "Бъдеще в миналото", НМК на ВМРО.

В началото Красимир Богданов представи информация за резултатите от предишните срещи: организирането на съвместни чествания посветени на Тодор Александров; участие в конференции на Сдружението за македоно-българско приятелство в Щип и Битоля и на българският културен клуб в Струмица; поклонение на българското военно гробище в Ново село, Струмишко; участие на българи от Сърбия, Македония и Албания в Ботевите дни; поклонение на Самуилова крепост; изработване на паметна плоча на войводата от с. Струпец/Романско/ Гено Димитров; гостуване на танцови състави от Кичево и Щип на фестивала "Врачанска пролет" във Враца и на фестивала "Бели нощи" в с. Бели извор; съвместна подготовка на отбора по кикбокс "Гладиатор" от Щип с врачанския клуб "Арис"; участие в отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски в Босилеград, с рецитал подготвен от читалището в с. Оходен и представяне на филма "Ботев: От Голгота към свобода"; участие на баскетболния тим на Босилеград в Ботевия турнир във Враца; финансиране на пътуването на представители на читалището от с. Бърдарски геран за участие във фестивала на банатските българи "Яко Ронков" в Стар Бешенов, Румъния; инициатива за изработване на копие на прабългарското съкровище от Над Сент Миклош за музея в Банат; кампанията за събиране на книги за българския музикален колеж в гр. Твърдица, Молдова/събрани над 1000 тома/ и гостуване на възпитаници на училището на фолклорния фестивал във Враца; срещи по проблемите на българите в Голо бърдо, Албания и съдействие за откриването на събото-неделни училища по програмата "Български език и култура зад граница".
Делян Дамяновски информира присъстващите за досегашната работа с българите в чужбина, за ролята на общините в установяването на контакти и побратимявания. Нужно е държавата да разграничава т.н. нова емиграция от историческите български общности. Той сподели за контактите си с волжките българи и обеща следващата година на конференцията във Враца да присъстват и техни представители.
Георги Наков, кмет на Стар Бешенов и консул на България в Тимишоара представи историята и положението на българите в Банат. Вече 300 години те пазят българския се език, имат свое училище и културни институции. В момента банатските българи живеят в три държави - Румъния, България и Сърбия. Проблемът е в липсата на заинтересованост на Българската държава към общноста. Дори в момента 42-ма жители на Стар Бешенов чакат две години за документи за българско гражданство, но решение няма. Красимир Богданов внесе питане до министъра на правосъдието по този въпрос.
Хаджи Пируши, председател на Сдружение "Просперитет Голо Бърдо" представи положението на българите в Албания. Проблемите са свързани с лошата инфраструктура, липсата на училища на български, миграцията на българите в региона към големите градове. Пируши сподели идеята за откриване на български колеж в Тирана и изграждането на православен храм, който да обслужва района на Стеблево, Требище, Големо Острени и др. села в Голо бърдо.
Трайче Попов, съпредседател на Дружество "Вардар" предложи, при вписване в графа "българин" при преброяване в съответната страна, документът да се признава за официално доказателство за български произход.
"Въпреки спецификите в отделните български общности, основният проблем е липсата на стратегия на държавата към българите зад граница. Не може във всеки учебник по история да е записано, че в Македония, Албания, Западните покрайнини, Банат, Бесарабия има компактни български общности, а българската държава да подлага на съмнение и да обижда националното чувство на хора, които стотици години, при изключително трудни условия са съхранили българското си име и език. Патриотичният фронт внесе поправки в закона за българите, живеещи извън Република България. Народното събрание трябва час по-скоро да ги приеме, за да се облекчат условията за получаване на българско гражданство" - коментира резултатите от срещата Красимир Богданов.
Гостите участваха в честванията посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Успяха да разговарят с президента Росен Плевнелиев и председателя на парламентарната комисия за българите в чужбина Румен Йончев. Обсъдена беше идеята, на следващото заседание на комисията да бъдат поканени представители на българските общности за граница, които на място да запознаят народните представители с проблемите си.

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM