Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Инж.Николай Иванов:

"ОКОЛЧИЦА Е ДУХОВНИЯ ВРЪХ НА БЪЛГАРИЯ"

      
      
      
      

Стотици поклонници от цялата страна и участници в похода по стъпките на ботевата чета се събраха на връх Околчица, за да отдадат почит към Христо Ботев и героите, дали живота си за освобождението на България. В небето над "Околчица" и днес се виеха орли и соколи като в незабравимото Ботево стихотворение "Хаджи Димитър". Възпоменателният митинг започна с възстановка на последния бой на четата, изпълнена от родолюбците от Национално дружество "Традиция". Молебен за България отслужи траянополският епископ Киприян. "Тук и в този ден, пред величествения паметник, посветен на поета-революционер Христо Ботев и неговите юначни четници, всяка година отдаваме синовна почит към делото на героите, загинали за свободата на България, към всички участници в епохалните събития, към подвига на големите личности и апостоли, станали светилник за българския път в бъдното. Името и делото на Христо Ботев изпълват всички кътчета на националната духовност. Във Врачанския Балкан дума и дело се сляха в едно. И "Околчица" стана духовният връх на България. Днес отново се нуждаем от задружност, любов и уважение към себе си и към родината, от общи цели, от това да върнем мечтите и усещането за ясен хоризонт пред младите хора. Ние можем и трябва го направим. Така, както легендарният войвода ни учеше! В родното небе Христо Ботев не е звезда - той е слънцето на България. И това Слънце ще свети винаги в сърцата ни, в сърцата на всички хора по света, за които най-скъпа е Свободата. Ето защо "той не умира… Него жалеят земя и небе, звяр и природа, и певци песни за него пеят" - каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Слова на почит и преклонение произнесоха също заместник председателят на Народното събрание Явор Хайтов и Атанас Катрафилов - наследник на ботевия четник поп Сава Катрафилов. Сред официалните гости, дошли да изразят своята признателност, бяха още заместник председателят на Народното събрание Димитър Главчев, врачанският митрополит Калиник, народните представители Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, зам.-областният управител Ирина Иванова, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и председателят на общинския съвет Борислав Стоев.
В подножието на паметгника в почетен караул се подредиха войници от военното формирование 54 990. Официалните гости и гражданите поднесоха венци и цветя. С едноминутно мълчание България се преклони пред саможертвата на своите синове в името на свободата. Церемонията завърши с дневна заря.


След поклонението кметът инж. Николай Иванов награди победителите в петото планинско бягане за купата "Христо Ботев".


Даниела Хитова
.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM