Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА "ЗЕМЯТА НА БОТЕВ"

      

Над 70 творби бяха представени в тазгодишното издание на традиционната за Ботевите дни художествена изложба "Земята на Ботев". От тях бяха селектирани 66 произведения на 28 творци от Враца, Лом, Видин и Мездра.
Творбите бяха оценявани от жури с председател Десислава Денева -представител на СБХ - София.
Кметът инж. Николай Иванов награди отличените художници, които участват в Регионалната художествена изложба "Земята на Ботев" във Враца. "Непреходно е Ботевото дело. Навсякъде и във всичко, което ражда българската духовност, има частица от Ботевия дух, устрем и порив. Особено емблематични и въздействащи са творбите на художниците, чрез които личността на Ботев прониква в нашия свят с уникални творчески послания. И тазгодишната Регионална художествена изложба "Земята на Ботев" ни прави съпричастни с магнетизма на Ботевата личност, с безмерния свят на поета, публициста, войводата Ботев, с природата, земята и хората, със сътвореното от техния ум и ръце! За мен е удоволствие да отбележа, че Регионалната художествена изложба "Земята на Ботев" и в тазгодишното си издание отразява високите критерии, достигнати през годините, и заедно с това разширява художественото пространство с нови мотиви и послания. Убеден съм, че всички, които ще я посетят, ще усетят пълнотата от преживените емоции и досег с изкуството!" - каза при откриването кметът на Враца.
. В раздел живопис първа награда получи Бисера Вълева от гр. Лом за творбата си "Небе". Най-добра бе графиката "Следи на времето II" на Росен Спасов от Враца. Двама врачански скулптори Красимир Кръстев и Цено Ценов получиха награди за цялостно представяне. В раздел "приложни изкуства" наградата бе за Пламен Петков за творбата му "Пейзаж". Награди за картините си получиха Александър Василев - Василевса (за "Борба") и
Теодосий Антонов от Монтана (за "Пирински орли"). Общата стойност на наградния фонд е 3000 лева, като всички наградени даряват по една своя творба за фонда на Художествената галерия при Регионалния исторически музей във Враца, където са подредени творбите.
Общата художествена изложба се провежда от 1976 г. без прекъсване през годините.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM