Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА…

БОТЕВИ ДНИ '2015 - ОТКРИТИ

. Запален бе вечният огън до паметника на Христо Ботев във Враца

Днес, 27 май, във Враца тържествено бяха открити Ботеви дни, 2015.
На централния градски площад "Христо Ботев" ученици представиха в театрални композиции въстанията, четата на Хаджи Димитър, Априлското въстание, изготвянето на знамената от сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви и Райна Княгиня, Баташкото клане, кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението. Пред строените колони на участници в 69 национален туристически поход "Козлодуй - Околчица" и събралите се граждани, под звуците на българския химн, на площада бе издигнат националния флаг и бе запален вечният огън до величествения паметник на Войводата.

      
      
      
      

"Днес Ботевият площад отново прелива от възторг! Химнът, Ботевият марш, безсмъртното "Жив е той!" ни изпълват с гордост, самочувствие и вяра. Нашият град, нашата Ботева Враца е озарена от паметните дни на признателност и преклонение пред безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговите юначни четници! Десетилетия наред всяко поколение ги изпълва със смисъл, дела и съдържание и в тях е събрана синовната почит към героите, искрената обич към родния град, към неговата история, настояще и бъдеще… 139 години са изминали от великата саможертвата на поета-революционер, а неговото слово и знаме са и днес с нас! Обединяват и вдъхновяват да постигаме още по-високи цели за доброто на нашите градове и села. Нека горят буйно пламъците на вечния огън, да разпалват в душите и сърцата ни родолюбие и почит към героите!" - с тези думи кметът инж. Николай Иванов откри Ботевите дни във Враца. Той прие строя на походниците и доклада на главния ръководител на похода Георги Петков.
Всяка година Млада България тръгва от Козлодуй към "Околчица", лобното място на Христо Ботев, което Иван Вазов нарече "един от Йерасулимите на българската признателност". По стъпките на Ботевата чета тази година ще вървят 756 участници от цялата страна. Най-многобройни са групите от Карнобат, Айтос, Стара Загора, Шумен, Враца, Роман и Козлодуй. За първи път в редиците на националния поход се включват групи от градовете Гоце Делчев и Айтос. На ръководителите на тези групи кметът на Враца подари знамена, а на всички ръководители - по китка здравец с пожелание да им е лек пътя.
За здравето на походниците траянополският епископ Киприян, в съслужение със свещеници от Враца, извърши водосвет.
Сред официалните гости на церемонията бяха врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев,
заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски, заместник кметът инж. Красимира Георгиева .
Пред паметника на Христо Ботев бе поднесен гирлянд от цветя. Участие в церемонията взеха Духовият оркестър при Читалище "Развитие - 1869" във Враца, Средношколският смесен хор при СОУ "Отец Паисий", танцьори от Танцов състав "Хемус" при Община Враца, актьори и ученици от СОУ "Христо Ботев".


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM