Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА
"БОТЕВИЯТ ПЪТ ОТ КОЗЛОДУЙ ДО ОКОЛЧИЦА"

      

На 25 май в Държавен архив - Враца се откри фотодокументална изложба за създаване на Мемориален комплекс "Ботев път".
Представителите на Държавен архив разказаха за количеството и вида на документите на МК "Ботев път", които се съхраняват в архива. Управителят на МК "Ботев път" инж. Росица Кузманова запозна присъстващите с историята на създаването на мемориалния комплекс, хората и институциите, които имат заслуга за сегашния му вид.
Богатият архив на Мемориален комплекс "Ботев път", който се съхранява в Държавен архив Враца, отразява създаването, развитието и многобройните дейности по поддържането на уникалният комплекс на открито, който разкрива историята, традициите и развитието на Ботевите чествания след Освобождението. Между най-ценните документи са сведенията за многобройните дарения и доброволен труд, полаган през годините от жители от цялата страна, допринесли за изграждането му. Те разкриват живата връзка с делото на десетките Ботеви почитатели и поклонници, чиито идеи, инициативи, труд и енергия постепенно я допълват и изграждат през десетилетията след Освобождението, за да стане факт днес, в цялата й 120 километрова дължина от Козлодуйския бряг до Рашов дол и брега на Искъра. В нейното оформяне и изграждане се открива приноса на поколения българи - още от Захари Стоянов и Никола Обретенов - 12 години след Ботевата гибел, през решаващата роля на Димитър Осинин, Павел Делирадев и д-р Иван Велков, чак до последните идейни проекти относно нейното допълнително оформяне. Тя непрекъснато се изгражда като уникален мемориален комплекс - жив паметник на Ботевата чета, най-достойният паметник за певеца на хайдушкия Балкан.

 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM