Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДНЕС Е СПАСОВДЕН!

40 дни след Великден е Спасовден, или Възнесение Господне. На този ден Христос за последен път се явява на учениците си и се извисява към небето върху бял облак. Пред учениците застават двама ангели в бяло облекло, които казват, че Исус ще се появи отново при Второто си пришествие на Земята.
Със Спасовден е свързана и една по-древна от християнството традиция. Според народните вярвания нощта срещу празника е единствената, в която омъжените жени, които не могат да забременеят от съпруга си, имат право да преспят с друг мъж. Именно това одобрявано от всички позволение дава началото на израза "Те, ти, булка, Спасовден", т.е., хайде, булка, сега ти е паднало да изневериш законно и никой няма да те съди за това.
Така преди десетилетия в нощта срещу Спасовден бездетните жени отивали на определено място край селото или града. Мястото се знаело от всички. Задължително било там да расте билката росен, която, макар и отровна, лекувала безплодие и куп други болести. Жената носела със себе си печена кокошка и пита, която оставяла на мястото като дар за самодивите, за да ги умилостиви и те да помогнат за зачеването. А то можело да стане от един или няколко мъже, на които омъжената жена не отказвала в нощта срещу Спасовден. Само че всичко ставало в пълно мълчание - и хапването от даровете, и сексът. Горко на тази жена, при която никой чужд мъж не спирал. След плътските страсти, извършени с надежда за рожба, жената мълчаливо се отправяла към дома си. Там никой, нито дори съпругът й, нямал право да я пита какво се е случило. Ако все пак някой се осмели да попита дали е имало секс, жената трябвало да се направи, че не чува. Според разказите от различни краища на България почти без изключение бездетните жени раждали след 9 месеца. Затова позволената изневяра срещу Спасовден се почитала и векове наред традицията не се прекъсвала.
Започва Русалска седмица
От Спасовден по българските земи от много древни времена започвала и т. нар. Русалска седмица, в която всяка болест можела да бъде излекувана. Това ставало от мъжки дружини, наречени русалии. Чрез специални посветителни ритуали те придобивали лечителски способности само за периода на Русалската неделя. Трябвало да са здрави, силни и издръжливи физически, да са виртуозни танцьори на ръченица, да са добросърдечни и честни, да умеят да пазят тайна и да понасят несгоди. Водачът им бил известен лечител, който избирал мъжете и предавал тайната на изцелението само на първородния си син. Русалиите заигравили отначало бавно и леко в кръг около болния.
Постепенно танцът им ставал по-буен. В ритъм подрънквали и звънчетата, привързани към глезените и специалните обредни тояги на русалиите. В кулминацията русалиите започвали да прескачат лежащия на земята "пациент" и така отнемали болестта му.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM