Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Вера Ахундова: "ПОРТИЕРСКИЯТ СПИСЪК"
С ПОСЕТИТЕЛИТЕ В КТБ Е ДИМКА

Вера Ахундова, Сдружение на дребните вложите в КТБ "Ние гражданите" в предаването "На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия

Водещ: -Тези списъци димка ли бяха, които изскочиха? Скриха ли нещо те и какво?
Вера Ахундова: - Категорично това не е сериозно, дали скриват присъствие и срещи, няма никакво значение, по-скоро отвличат внимание от други въпроси.
Водещ:- От какво отвличат вниманието?
Вера Ахундова: - От специфичното разделение на клиентите в банката и присъствието на списък на клиентите, които са политчески личности.
Водещ: - Кои политически личности имате предвид? Те са важни, но не ес говори много задълбочено за тях?
Вера Ахундова: - Това е един списък с около 300 души. Ако вие отидете и си откриете лична депозитна сметка в някой клон, давате лична карта. Едва ли служител познава поименно 240 депутата и техните роднини. Изрично е декларирано, че човекът е роднина или е с някакъв пост, например министър, депутат и т.н. Постарах се в контекста на вчерашните ви въпроси и разговора да направя проверка и мобилизирахме нашите експерти в цялата банкова система, вкл. и от Централна банка и Ви подготвихме кратка информация.
Водещ: - Какво? Вадете списъка, истинския! Или поне част от него.
Вера Ахундова: - Той ще бъде много скоро готов, като първо ще го изпратим до Европейската комисия, но Вие ще чуете част от обобщената информация. От тези 300 сметки 44 са на ДПС, 84 на ГЕРБ, не само лични, но и фирмени, и 18 на БСП. Не сме вадили другите партии, защото има доста други имена, които лично на мен са ми непознати
Водещ: - Но сериозно ли има на ГЕРБ?
Вера Ахундова: - В ДПС има 11 депутати от 41во и 42 НС, за сумите ще говорим отделно, в момента наличието по тези сметки е ок. 6млн лв. Като някои са 6-7 цифрени, като някои от тях са вече занулени - т.е. всичко е извадено абсолютно навреме. Малко са тези, които са се объркали. Има 4-5 сметки с по един милион. Самият господин Доган си е оставил над 800 хил. лева
Водещ: - Възникна хипотезата, че може би за да покаже, че е наравно със всички потърпевши, а може би има толкова много в други сметки, че не го интересува.
Вера Ахундова: - В тази ситуация има и сметки на роднини на вицепрезидента. Не са изтеглени сумите по сметките им - има две сметки на дъщерята на вицепрезидента.
Водещ: - На госпожа Маргарита Попова?
Вера Ахундова: - Да!
Водещ: - Около 1 млн.лева.
Вера Ахундова: - Това ви обяснявам - това е специален списък, всеки човек е бил или воден.Честно казано тези 300, които ние вчера извадихме пак не са всичките, много хора вече са си закрили.Преди обявяването на специален надзор, вече не фигурират в системата. Това са само остатъци, понеже има някакви суми в тях, те съществуват.
Водещ: И казвате, че има имена на депутати от ГЕРБ от предишното НС.
Вера Ахундова: - 41во и 42ро НС.Някои от тях са и в момента в Парламента, по- скоро повечето.
Водещ:- Някакви имена имате ли предвид?
Вера Ахундова: - Мисля да оставя това за по-нататък, защото първо трябва да проверим всичко. Исках да обобщя картината.
Водещ: - Не, защото господин Борисов така ядно поиска пълно разсекретяване, падането тотално на банковата тайна.
Вера Ахундова: - Ние сме абсолютно съгласни с него. Вижте, искането е на ДПС.
Водещ: - Не, той беше принуден да каже, че няма хора, свързани с КТБ в ГЕРБ.
Вера Ахундова: - Първото искане за сваляне на тайната е на ДПС. Максимално са изчистили собствените си сметки със цесии,затова ще Ви спомена след малко,и са абсолютно сигурни, че нищо няма да се намери в банката. Само че има архиви и ние в момента очакваме информация за техните сметки, пари, кредити, които са били до 31.12.2013г., за да се види какво е направено в месеците до обявяването на специалния надзор над банката. Ваденето на пари е започнало още март месец, съвсем системно и професионално са извадили всичките си пари.
Водещ:- Значи те са имали пет месеца по-рано знанието за сценария, който ще разиграе.
Вера Ахундова: - Точно така.
Водещ: - А господин Данчо Цонев, който толкова пламенно продължава да отрича като един истински богослов?
Вера Ахундова: - Той адвокатства и това сигурно е ролята му в ДПС.
Водещ: - Отрича връзката на ДПС с банката и връзката на Делян Пеевски въпреки всеизвестните факти.
Вера Ахундова: - Той има отношение, нека Ви съобщя. Ние проверихме вашата първоначална информация, над 700 са кредитите, които са били изтеглени от фирми на ДПС.
Водещ: - Това е информация на Фрогнюз, обвиняван, че е говорител, глашатай на прокудения банкер.
Вера Ахундова: - Ние получихме потвърждение на тази информация вчера от членове на други банки. От парите само 500 млн. са изтеглени само по времето на мандата на Орешарски. Нито лев от тези кредити не е платен. Това са фирми, свързани с ДПС. Парите са превъртяни до голяма степен през цесии, т.е. от тези 850 млн.цесии, както виждате 500 са на ДПС и го казвам в този смисъл, че в момента върви една изключително непонятна кампания, активно търсене на тези, които са участвали в цесии, но са подали уведомление след 6 месеца и дали, недали декларация, ги осчетоводяват. Което ни навежда на единствената възможна мисъл като обяснение, че очевидно хората които са си харесали фирмите да си вземат в бъдеще време, те не са изчистили кредитите. И сега, независимо колко остро реагираха против цесиите, те осчетоводяват всичко, което е подадено, за да могат да получат чисти от задълженията, като картинка, фирми.
Водещ: - В момента ли ми говорите Вие?
Вера Ахундова: - Точно в момента. Абсолютно съм сигурна и затова ние обявихме и в съобщение в пресата нашите членове.Нека не бързат и нека не подписват никакви документи за произход, за да валидизират цесиите си, защото е много вероятно ние да вземем решение да анулираме абсолютно всички цесии по две причини. Първо,защото не желаем да правим услуги на политиците и да им сервираме на поднос всичко, което искат да заграбят, или кръговете им от фирми, и, второ, нито един цесионерите досега не е платил един лев. Разбирате ли какво направиха. Въпросът валидни или не, нито един от цесионерите, хората, които получиха макар и книжните ни пари и изчистиха балансите си, не са изпълнили задълженията си да учредят залози там където има падежиране на вноски,да ги платят - грабеж пак на вложителите, и пак в полза на бъдещите собственици на фирмите.
Водещ: - На мен ми звучи абсолютно невероятно, а откъде се снабдявате с тази информация?
Вера Ахундова: - Ние имаме активни над 10 хил.члена, от които голяма част работят в банковата система. Това се наблюдава във всички банки и хората са отвратени. Те идват при нас, без да ги търсим. Ще изпратим цялата информация първо в Европейската комисия,защото оказа се,че прокуратурата и Висшия административен съвет са частни в България, те обслужват само един интерес.
Водещ: - Първа частна прокуратура, първи частен съвет,така се говори.
Вера Ахундова: - Нека да Ви дам другите данни, за да бъдем справедливи. На ГЕРБ 84-18 депутати, 19 кметове и общински съветници, 8 заместник-министри,6 министри, 6 от членовете на Висшия ден, Висшия касационен съд и прокуратурата, това е информация до 30 юни 2014. И БСП с 18 сметки, от които 14 депутати и 1 евродепутат, 1 министър и един заместник-министър, тук са и двамата братя на господин Орешарски. Пише: "брат на премиера" в списъка.
Водещ: - Не Ви ли е страх,Вера?
Вера Ахундова: - Засега нямам заплахи, телефонът ми работи по доста странен начин, наблюдават ме, глъхне, спомена ли някакво такова име, прекъсва веднага. Искам да Ви кажа нещо, понеже говорим за нещата по същество и заобикаляме. Този "портиерски списък" представлява същото, което инициира в момента правителството и аз отправям чисто експертен съвет към господин Борисов, нека се заобиколи с хора, може да не са партийни личности,но да са специалисти. Те ще му дадат точните съвети. Няма 1000 привилегировани клиента.5% е максималният брой от 5200. Те са към 250-260, второ Европейската комисия препоръча най-важното, което да се направи -одит на КТБ, а не да се наеме международна детективска компания и да заблуждават обществото, че ще правят одит на КТБ , да се наеме външна независима компания, такава, каквато не е била в България.
Водещ: - Твърдите, че това е възможно?
Вера Ахундова: - Това го пише изрично в работния документ на Европейската комисия
Водещ: - Мислите ли, че, след като давате тези съвети, господин Борисов е подведен човек?
Вера Ахундова: - Той е до голяма степен подведен в много от въпросите. Той сигурно си дава сметка, но го крие от обществото, че ние се превръщаме все повече в султанат. И че османизацията на държавата минава през икономиката и ако не си дадем ясна сметка за това, което става, няма да има нужда от присъединяване на някои страни към ЕС - територията е директна.
Водещ: - Разбрах, изключително информационно наситено участие на Вера Ахундова от "Ние,гражданите", която твърди, че е заплашвана по телефона. Дано тези заплахи да са халосни патрони..


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM