Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

МАЛКИ ВРАЧАНИ СЕ ДОКОСНАХА
ДО ТВОРЧЕСТВОТО НА ВАСИЛ ГАБРОВСКИ

Повече от 30 деца от врачанските училища "Козма Тричков" и "Христо Ботев" се включиха в поредната инициатива по Програмата за патриотично възпитание в област Враца. Тя се проведе на 5 май и беше посветена на творчеството на художника Васил Габровски.
Уредникът в художествената галерия към Регионалния исторически музей Христо Божков запозна младите таланти с биографията на роденият в Бяла Слатина творец. "Темите, които засяга Габровски, са свързани с типичния селски бит на родния край, градския живот, както и абстрактната живопис. Работи също в областта на витража, металопластиката и дървопластиката, мозайката, модулната керамика, сграфито и стенопис. Автор е на много монументални творби. Организирал е десетки изложби в страната и чужбина. Голяма част от неговите произведения се пазят във Врачанския музей", разказа Божков.

Гости на събитието бяха директорът на врачанския музей Илия Стоянов и художникът Явор Венчев.
Младите художници рисуваха реплики на Габровски, като използваха различни техники - акварел, темпера, молив, пастел. Картините, както и демонстрация на всички дейности ще бъдат показани на изложба в средата на месец юни, когато ще бъде поставен финалът на Патриотичната програма за 2015г.
Следващата проява по "Програмата" е на 16 май, когато ще се проведе състезанието "Познавам ли моята България". В него ще се включат ученици от Враца, Мездра, Бяла Слатина и Криводол. Представянето на децата ще се оценява от жури в състав: народният представител Красимир Богданов, Анастас Величков - собственик на фирма "Камеа дизайн", Румяна Цветкова - експерт по история в Инспектората по образование и Александра Петрова - археолог в Регионалния исторически музей.
Програмата за патриотично възпитание в област Враца се осъществява под патронажа на народния представител Красимир Богданов.


 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM