Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПРАЗНИК "ГЕРГЬОВДЕН - ЕДЕРЛЕЗИ"
СЪБРА ГОСТИ ОТ ЦЯЛА ОБЩИНА ВРАЦА

Три дни, според ромския обичай, продължават празниците по Гергьовден - на 5, 6 и 7 май. Цялата палитра от ритуали в този най-почитан от ромския етнос ден бе разказана и представена от ученици от четирите средищни училища в община Враца - в селата Паволче, Баница, Девене и Тишевица. Домакин бе Основното училище "Св. Климент Охридски" в с. Тишевица, в чийто двор се залюляха пъстрите гергьовски люлки, извиха се кръшните хора и се направиха възстановки на обичаите.

"Има празници, които със своята красота и традиции ни убеждават колко близки по между си са различните етноси. Такъв празник е Гергьовден. За мен е удоволствие да съм ваш гост на този истински празник! Нека вярваме и продължаваме да сме все така близки едни с други!" - с тези думи кметът на община Враца инж. Николай Иванов се обърна към домакините и гостите. Той благодари на организаторите от "Младежки център" - Враца, на училището-домакин и на колегите кметове от други населени места, които също уважиха събитието с присъствието си.


След края на концерта в няколко шатри бяха отворени творчески работилници, в които се правеха тематични картички за празника, плетяха се венци, украсяваха се с рисунки лицата на малчуганите. До тях по-големите ученици се хванаха на хоро или търпеливо чакаха реда си, за да се полюлеят на гергьовските люлки за здраве. За доброто настроение на всички се погрижи и духовият оркестър "Зелени дел" от гр. Вършец.

Празникът "Гергьовден - Едерлези" бе организиран в изпълнение на общинския проект "За подобряване благосъстоянието на децата и младежите в риск в община Враца - създаване на устойчив модел за интеграция и социално включване"..


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM