Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СЪКРОВИЩАТА ОТ ЛУВЪРА НА НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ. ЩЕ ГОСТУВАТ И ВЪВ ВРАЦА

Изложбата "Епопея на тракийските царе" ще тръгне на турне из страната след като бъде върната от Лувъра, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на Би Ти Ви. В Париж съкровищата ни ще бъдат експонирани до 20 юли.
Първата дестинация на колекцията от най-значимите български артефакти ще бъде Национална галерия "Квадрат 500" в София. След това изложбата ще тръгне на гастрол в градовете, чиито музеи дадоха експонати за Лувъра - Пловдив, Казанлък, Враца, Варна, Русе, Ловеч, Бургас, Септември, Несебър, Созопол, Шумен, Исперих, Карнобат, Хасково и Стрелча.
Идеята беше предложена още преди месец от археолога от Регионалния исторически музей - Враца Георги Ганецовски на пресконференция, заедно с народния представител от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Красимир Богданов. "Ние високо ценим инициативата за представяне на най-големите тракийски съкровища в Лувъра. Ползите за популяризирането на българското културно-историческо наследство и туризма са несъмнени. Но като следващ етап и възможност да се стимулира интересът към регионалния туристически продукт, ние предлагаме, да се организира национална кампания, чрез която ценните артефакти от изложбата да посетят големите музеи в България", предложи археологът.
Красимир Богданов запозна министрите на културата и на туризма, както и ръководството на комисията по култура в Парламента с предложението на Ганецовски. По-късно, идеята намери много поддръжници и днес вече е сред приоритетите на културното министерство.
"Врачанският музей е представен с две от най-ценните тракийски съкровища - Могиланското и Рогозенското. Подкрепата на Министерството на културата за националната им обиколка, както и гостуването във Враца на такива образци на древното изкуство, като съкровищата от Панагюрище, Вълчитрън, Летница и долината на тракийските царе, при масирана рекламна кампания, ще повиши интересът към нашия регион и ще доведе до привличането на реални туристи", коментира народният представител.

 


 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM