Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СЪРБЕЖЪТ ПРИ ВАРИЦЕЛАТА

За варицелата почти всичко се знае. Не се знае как сърбежът може ефикасно да бъде повлиян. Много от колегите препоръчват за тази цел кортизонови мехлеми. Последните не само че не овладяват симптома на сърбеж, но и потискат имунитета на кожата, с което затрудняват по-бързото изчезване на пъпките. Две са лекарствените форми за ефективното овладяване на сърбежа - общ прах и мехлем. Общият прах съдържа дерматол, цинков окис, талк, сулфатиацол и ментол. Дерматолът има силно изразено противовъзпалително действие. Подсушава и действа леко антисептично. Освен цитираните ефекти на дерматола, цинковият окис значително намалява сърбежа. Талкът подсушава и поглъща секрети, ако има такива. Сулфатиацолът е с изразен химиотерапевтичен ефект. При алергия на негово място се включва хлорнитромицин. Ментолът силно потиска сърбежа. Включва се в общия прах, ако детето е над 4 годишна възраст. При по-ниска възраст може рефлекторно да потиснем дишането. Общият прах (пудрата) се нанася чрез тампониране с памучен тампон. Пудрата се съхранява на сухо място.
Мехлемът съдържа цинков окис, талк, глицерин, варова вода, а при необходимост се добавят ментол и хлорнитромицин. Глицеринът и варовата вода спомагат останалите компоненти по-лесно да проникнат в кожата. Мехлемът енергично се разбърква с бъркалка за кафе преди да се употреби. Нанася се с чиста ръка на сърбящото място. Съхранява се в хладилник.
По противосърбежен ефект пудрата и мехлемът са абсолютно равностойни. Мехлемът се предпочита при множество пъпки.

Иван УЗУНОВ
социален клиничен
магистър-фармацевт


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM