Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВСЕНАРОДНО ПОКЛОНЕНИЕ
НА ВРЪХ "ОКОЛЧИЦА"

      
      
      
      

      
      
      
      

Всенародното поклонение на връх "Околчица" във Врачанския балкан започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество "Традиция". Молебен за България отслужи Негово преосвещенство епископ Киприян.
В словото си кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов изрази преклонението пред героите, дали живота си свободата и независимостта на България:
"…Тук преди 135 години едни от най-достойните чеда на България, заявиха своята готовност за саможертва в името на България и доказаха, че сме готови за свободата си.
Околчица е една от българските светини, които ни дават национално самочувствие и право да се наречем народ. Тук, пред каменния кръст на паметта и незабравата, ние сме обзети и от чувството на синовен дълг, отговорност за съдбините на отечеството, вярност към родолюбивото дело на нашите предци.
Величествените скали, неподвластни на времето, се извисяват гордо като вечни стражи пред паметта и безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.
Тук, на Околчица, всичко е легенда и величие. "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!"
Тържествени слова произнесоха вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов и г-н Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Венци и цветя обкичиха паметника на връх "Околчица", а в параклиса беше отслужен "Трисагиум" - църковно служение за загиналите за свободата на България.
.

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM