Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПОСЛАНИЕ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТЕАТЪРА

Всяка година на 27 март известен творец отправя послание за Международния ден на театъра. Посланието за 2015 година е от полския режисьор Кшищоф Варликовски. Наричат го един от "театралните вулкани" на Полша.Ученик е на Кристиян Лупа, бил е асистент на Питър Брук, участвал е в уъркшоп на Джорджо Стрелер и Ингмар Бергман. В Полша се учи от Анджей Вайда.. Носител е на голямото европейско отличие "Нови театрални реалности" за постановката на"Пречистени" (2008).

Истинските майстори на театъра се откриват най-лесно далеч от сцената. И те обикновено гледат на него не като на машина за повтаряне на конвенции и клишета. Те търсят клокочещия извор, живите течения, които свързват зрителните зали с множеството хора, склонни да "разкриват" различни светове, които разчитат на диалога с публиката; които се вълнуват от чувствата, надигащи се под повърхността. Всъщност нищо друго не разкрива така добре скритите страсти, както театърът.
Много често се обръщам към литературата за насока. Дни наред се улавям да мисля за писателите, които преди близо сто години са описали пророчески, но и сдържано, упадъка на европейските богове, онзи здрач, който всмука нашата цивилизация в мрак, който все още предстои да бъде осветен. Мисля за Франц Кафка, Томас Ман, Марсел Пруст. Днес бих добавил и името на Джон Максуел Кутси към тази група пророци.
Тяхното общо усещане за неизбежен край на света (не на самата планета, а на модела на човешките отношения), на социалния ред и за прелом, е остро осезаемо тук и сега. За нас, които живеем след края на света. Които живеем сред престъпления и конфликти, избухващи всеки ден на нови места със скорост твърде висока, дори за всесилните медии. Такива пламъци бързо омръзват и изчезват завинаги от страниците на вестниците. А ние се чувстваме безпомощни, ужасени, зашити.
Вече не можем да строим кули, а стените, които упорито издигахме, вместо да ни предпазват, обратно - самите те изискват грижи и опазване, които изпиват огромна част от жизнената ни енергия. Вече нямаме сили да се опитваме да надникнем какво има отвъд дверите, отвъд стената. Точно затова театърът трябва да го има и точно тук той трябва да черпи своята сила. Да наднича там, където гледането е забранено.
"Митът се опитва да обясни онова, което не може да бъде обяснено. Тъй като за своя основа той има истината, накрая винаги се отваря към необяснимото," - така Кафка обяснява трансформацията на мита за Прометей. Чувствам силно, че същите думи могат да обяснят и театъра. И точно такъв театър, който има за своя основа истината и накрая се отваря към необяснимото, пожелавам на всички, които работят за него и от сцената, и сред публиката. Пожелавам им го с цялото си сърце!

ZOVZAISTINA.COM честити празника на врачанските театрали!


По повод Международния ден на театъра до ДКТ - Враца бяха изпратени поздравителни адреси от министъра на културата Вежди Рашидов, проф. Елена Баева, председател на фондация "Любен Гройс" и ректора на театрален колеж "Любен Гройс" проф.д-р Спаска Зафирова, кметът на община Враца инж. Николай Иванов, председателят на общинския съвет във Враца инж. Борислав Стоев…
Ето част от пожеланията към трупата на Врачанския театър:Скъпи колеги и приятели,
От името на Министерството на културата и лично от мое име Ви поздравявам, по случай Международния ден на театъра!
Вие сте създателите на съвременния български театрален роман. Някъде в оригиналния му текст Михаил Булгаков споделя, че има сложни машини на този свят, но театърът е най-сложната. Каквато и добра ирония да влага Булгаков в това, то е много близо до истината. Няма как тази форма на концентриран живот, на многоликия живот на човешкия дух да не е сложна и да не се захранва с огромни усилия, талант и чувство за мисия.
Вие, българските артисти от всички превъплъщения на това сценично изкуство, се вграждате в процеса му непрекъснато, защото театърът има един официален празник, но не познава почивен ден. Всеки ден, всеки миг е белязан от присъствието му.
Благодарим Ви за всичко, което правите за развитието на българската духовност и култура. Каквото и да си говорим, през всичките си трудности и изпитания, театърът е едно от най-динамичните и привлекателни изкуства. Българският театър е жив театър, във всеки смисъл на думата, той не просто оцелява, той се развива пълноводно и модерно, изграждайки високи морални и художествени ценности.
Честит празник!

Вeжди РАШИДОВ,
министър на културата.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM