Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КРАСИМИР БОГДАНОВ СЕЗИРА
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА
ЗА ЕТНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ
В ОБЩИНА БОРОВАН

Народният представител от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Красимир Богданов сезира Министерството на културата за прояви на етно-политически пристрастия в отношението на Община Борован към местните културни институции. Писмото е предизвикано от сигнал до него, в качеството му на народен представител от Димитър Митев - председател на Народно читалище "Цани Иванов 1907" с. Борован. Г-н Митев твърди, че настоящето ръководство на Община Борован упражнява натиск върху културните средища в общината и дава приоритет на определени селища, въз основа на етнически принцип. Всички проекти се насочват натам, а ремонтите се извършват от чужди/турски/ фирми.
Кметът на Общината г-жа Десислава Тодорова разпределя за 2015г. 2 щатни бройки повече за читалище "Просвета" в с. Малорад /където традиционно гласуват за политическата сила, която подкрепя Тодорова/, за сметка на намаляването с по един щат в читалищата "Цани Иванов 1907" с. Борован и "Васил Левски - 1908" с. Нивянин. В Борован функционират културни центрове, създадени при предишни ръководства на Общината, с усилията на много учени и творци, каквито са Историческият музей и Художествената галерия. За тях се грижи местното читалище, а намаляването на служителите му възпрепятства пълноценната работа.
Едновременно с това се стимулират официални прояви, насаждащи чалгизиране и нискокултурност у населението, и подмяна на историческата истина. Г-н Димитър Митев твърди също, че на 25 ноември 2014г. по време на тържествата, посветени на освобождението на Борован от турско робство, секретарят на общинска администрация разпорежда да бъде свален транспарант в салона на читалището, върху който е изписано "137 години от освобождението на Борован от турско робство", а от сцената звучат ориенталски ритми. В салона присъстват депутати от Движението за права и свободи.
Богданов завършва писмото си до Министъра на културата с призива: "Уважаеми г-н Рашидов, всеки средностатистически гражданин знае, че българската култура има многовековна история. Тя е устояла на всякакви опити за принизяване и асимилация. Читалищата са уникално достижение на българския народ, формирали възрожденската ни култура и еманципирали ни като достойна нация на културната карта на Европа. Българската култура не може да е поле за насаждане на политически и етнически пристрастия. Това противоречи, както на духа на българските традиции, така и на съвременните европейски ценности.
Моля за Вашата своевременна намеса, с оглед запазването на националната идентичност, качеството на работа и достиженията на културния живот в община Борован"..


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM