Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПОЧИНА ТЕРИ ПРАТЧЕТ

/КРОСС/ На 66-годишна възраст почина световноизвестният британски писател Тери Пратчет.
На 11 декември 2007 г. той обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно направи сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и засне предаване за ВВС, проследяващо опита му с болестта.
Сър Тери Пратчет е автор на научна фантастика и фентази, най-продаваният писател във Великобритания за `90-те години на миналия век. Нашумява с поредицата фентъзи романи за Света на диска.
Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика.
През 2001 печели медала "Карнеги" за романа си "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи".
Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приносът му към литературата.
Роден е в селището Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ - The Hades Business, е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. - в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман - "Килимените хора", е публикуван през 1971 година.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM