Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЗАД ОСТАВКАТА. КАК ДА СЕ ДЪРЖИТЕ С БОЙКО

Кеворк КЕВОРКЯН
Без да искам, урочасах ГЕРБ.
Миналата седмица написах в "Счупени вратове": "Стана ясно и колко добре е подбрал министрите си Бойко, колко прецизно е преценил апетита или суетата им. Виждате ли между тях поне половин човек, който да е в състояние да измени на собствените си интереси, да се откаже от поста си и пр. Излишен въпрос."
И Вучков взе, че си подаде оставката - прояден от собствената си суета.
А пък Цветанов сам си счупи врата.
Хората, които пребивават около Бойко, не схващат нещо важно: могат да разчитат на добронамереността му, но не е лошо и да се опитат да вникнат под нея: тя е строго лимитирана и никой от тях няма особено значение за него. Този човек има инстинкт за власт, който е безпрецедентен за цялата епоха на Прехода, споменавал съм това още преди десетина години.
Навремето, когато "Новото време" напусна НДСВ, казах на Миро Севлиевски: "Съжалявам, че още през 2001 година не ви дадох по един екземпляр от книгата си за Симеон, за да се ориентирате по-добре за този човек и да не разчитате прекалено на него. Той е рафиниран, на шест езика може да ви го каже, обаче в крайна сметка никой от вас няма значение за него." Бойко е по-щедър от бившия цар, но пък на някои хора край него бързо им се развинтиха чивиите - такъв е случаят с бившия вътрешен министър. А трябва съвсем да си изперкал, за да вървиш да разубеждаваш Вучков да оттегли оставката си, след като Бойко вече я е приел. И това го прави Цветанов! Не е достатъчно, че от 14 години насам продължава да говори на "вие" на Бойко, трябвало е и малко да го опознае.
Всички говорят за интелигентността на ексминистъра - но истинската интелигентност предполага, дори и в българските условия, една малка щипка почтеност към патрона ти; Вучков истерично искаше да форсира оставките на Лазаров и Писанчев и цяла седмица не му бе достатъчна, за да се сети, че проявява излишна активност. Намирисва и на някакво позьорство в това. А има и друго: на един кръг от ГЕРБ спорните постове вероятно са му трябвали - не на последно място и за да облекчат съдбата на Цветанов.
Тези хора не разбраха ли най-после, че са нищо без Бойко. Ако царската партия шест години след краха й все още успяват да я поддържат в изкуствена кома, ГЕРБ без Бойко ще се оттече светкавично по-бързо, отколкото циганските съборетини изчезнаха в мътните потоци в Аспарухово.
В "Хищникът" на Аник Кожат има един любопитен детайл: в Либия на Кадафи не е позволено споменаването на друго име освен неговото, дори футболистите се назовават единствено с номерата на фланелките им. Изглежда ми подходяща идея и за доста от днешните ни министри.
Моли, която е един прелестен джак ръсел, само като й махна от прозореца с лявата си ръка, веднага се стрелва да заобикаля къщата и застава пред входната врата; махна ли ? с дясната ръка - хуква към задната врата. Някои хора край Бойко изобщо не биха схванали тия жестове - а вратата, която води към Нищото е непрекъснато широко отворена пред тях.
Тъй или иначе оставката на Вучков, тъй както бе аранжирана, е тежък удар по тщеславието на Бойко, понеже грубиянски бе прицелен тъкмо в деня на посещението на шефа на ФБР.
Време е ГЕРБ да организира за по-първите си хора курс "Как по-безопасно да опознаем характера на нашия лидер".
За някои кръгове в ГЕРБ прекомерното фаворизиране на Бъчварова вероятно вече е дразнещо. Тя изглежда като новия Милко Балев.

Изборът й за шеф на МВР, предвид близостта й с Реформаторския блок и специално със скандалния приватизатор Прокопиев, може да мине и като отстъпка пред претенциите им - защото тези хора са лакоми като гъски от фабрика за гъши дроб, трябва да ги тъпчат непрекъснато с храна. Отстъпката обаче е много елегантна, понеже ония нищо не получават. Това също е една от особеностите на Бойко: привидна отстъпчивост, съчетана обаче с неотклонно преследване на собствените цели. И затова вратата зее широко отворена пред наивниците.
С оставката на Вучков Б. Б. получи на тепсия МВР. Може да опитат отново с някоя друга оставка - ефектът ще бъде същият.
А най-добре е Бойко да вземе - след МВР, и още едно-две министерства - например Министерството на здравеопазването, тогава поне циганите ще мирясат и ще престанат да бият българските лекари. Само просветния министър Танев трудно ще замести - няма да се разберат за ролята на Наполеон в историята.

Един социолог, който наричаше Бойко всякак и твърдеше, че никога няма да се върне на власт, сега му кади толкова усилено тамян, че има опасност да го задуши.
И така поднася на Бойко любимото му угощение: да се наслаждава на мазненето на хора, които довчера са го ругали, а днес го гледат предано в очите и примират: колко бил велик, блестящ и пр. А той се смее привидно добряшки на тия плужеци, много обича тази манджа и им вика: "Хайде, сега пък ме погъделичкай по петите, преди да ти тегля един ритник!" Опитомените социолози са най-жалкото нещо, което може да срещнете в природата. Повечето от тях нямат никакви задръжки: сега пеят такива дитирамби и за Румяна Бъчварова, че тя трябва направо да се уплаши -
защото Бойко не обича, когато тамянът отива в друга посока.
Социолозите не могат да бъдат надминати в ласкателствата - особено ако захлебят с широките си уста, комплиментите им са като руски парфюм - прилепчив, само да се разминеш с някоя дама в трамвая, и сетне една седмица не можеш да се отървеш от него.
Кунева и тя се обади с една коалиционна мазня: Бъчварова била подготвена - и тя вече се изказва като специалист по тия въпроси, нали стотина дни наблюдаваше МВР по някакъв начин и сигурно си мисли, че вече е готова и МИ-5 да оглави. Самата Бъчварова няма никаква полза от хвалебствията на колегите си - все пак МВР не е социологическа агенция където кантарът най-често изобщо не мери вярно.
Бъчварова е предан приятел на Бойко, но ще му направи лоша услуга, ако си повярва прекалено.

В "Разобличаване", този великолепен сериал с виртуозната Кира Седжуик, има една реплика на полицейския началник Пол: "Да не сме караоке бар!"
Така той пресича намерението на всеки да предлага каквото му хрумне. Не е лошо Бъчварова на има предвид и това.
В сериалите на "Фокс Крайм" много обичат да разговарят край масата за аутопсии, надвесени над разпрания труп - един недостатъчно смислен разговор за МВР ми изглежда по този начин, героите ще си разменят премъдрости, а трупът си вони.
Кой как и кога изтърбуши МВР - без отговорите на тези въпроси няма смисъл да се говори за нищо друго.
Всичко опира до избора на главен секретар - ако Бойко назначи Калин Георгиев примерно, всеки може да е министър.
Някои вероятно се питат защо са му на Бойко някои криви бастуни, на които подхвърля един или друг пост - криви бастуни, обаче той ги превръща в гръмоотводи иначе мълниите ще го бият него.
Така и не стана ясно какво има предвид Бойко, когато говори за "ченгеджийски номерца". И ако заради "номерца" той разкарва трима от най-важните шефове на сигурността, какво ли ще се случи, ако му спретнат някой по-сериозен номер? Какво?

"Политическата култура е култура на паметта" - сетих се за тази фраза, защото тия дни Методи Андреев отвори дума за споменатия вече Милко Балев, най-доверения човек на Живков, когото насаме наричахме Квазимодо. Методи Андреев е железен в убежденията си, повече дори от онзи Антон, и вероятно и със сетния си дъх ще промълви: "Антикомунист!" Той спомена по време на парламентарния контрол, че шефът на Военна информация Веселин Иванов бил получил навремето софийско жителство от Милко Балев. Истинско злодейство, вън от съмнение.
Мнозина обаче пък ще се сетят за друго: ами нали пък кариерата на доста късни демократи, включително и тази на Методи, се дължи на един далеч по-голям грешник - Иван Костов. Балев душеше край Живков, той беше личният му вълкодав, но все едно, това е нищо в сравнение с криминалната приватизация на Костов, който издуха в небитието цялото стопанство на България.
Засега Миков е най-добрият съюзник на Бойко.
БСП сякаш е затрупана под снежна лавина, чувстват се под нея като в ескимоско иглу - топличко, тихичко, търкат си носовете, сладост. И друго не им е нужно.
А Първанов след удара, който получи от собствените си вучковци, Бойко може да го направи омбудсман - да оправя разправиите между БСП и БСП.

в. Преса


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM