Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЧАНИ ОТБЕЛЯЗАХА 3 МАРТ

      
      
      

Стотици врачани се събраха на централния градски площад, за да отбележат заедно 137-та годишнина от освобождението на България. Празникът започна с церемония по издигането на националния флаг, изпълнена от врачанското военно формирование 54 990, под командването на подполковник Георги Крайнов. "Като ярък лъч светлина е днешният ден - Денят на Освобождението, националният празник на Република България! Трети март облива със светлината си открай докрай Родината, дарява щедро всеки от нас с вдъхновение, самочувствие, гордост! Трети март сбъдва пророчествата и стремежите на нашите възрожденци, войводи и революционери, на Апостола Левски - че на тази свята българска земя всички ще живеем в равноправие и сговор, независимо от етнос, религия и раса. Нижат се десетилетия, отминават години на възход, но и на изпитания, на спокойствие, но и на изключително напрежение! Винаги и навсякъде ние, българите, намираме сили да вървим напред и пием с пълни шепи от извора на вдъхновение, от богатството и мъдростта на нашата безценна история и минало! Славната дата Трети март не спира да отправя своите предизвикателства, мъдри послания и заветни думи към всяко поколение! Те са част и от нашия ден, от нашата мисъл и сетива. Като тръбен зов ехтят въпроси от онези исторически дни: Каква е мярата ни за нашето родолюбие днес, стигат ли ни общите усилия за доброто на България и родните градове и села? Кое да оставим зад гърба си, за да вървим по-леко и по-устремно напред? Нека заедно намерим и отговорите, и пътя, и волята да вървим към успехите и да творим дела с перспективи и бъдеще!" - призова в словото си кметът инж. Николай Иванов.

     
      
      
      

Да изкажат своята почит и преклонение на площад "Христо Ботев" бяха също врачанският митрополит Калиник, зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов, депутатът инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, председателят на общинския съвет Борислав Стоев и общински съветници, ученици от НУ "Иванчо Младенов", ЕГ "Йоан Екзарх", от ПТГ "Н. Й. Вапцаров" и деца от ОДЗ "Българче".
Траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници отслужи благодарствен молебен и водосвет за здравето на врачани. В празника участваха също Средношколският хор при СОУ "Отец Паисий" и Духовият оркестър към Читалище "Развитие". Честването продължи с концерт на камерен оркестър "Враца" към Симфониета "Враца", който се състоя в малката зала на Регионалния исторически музей.
От 18 ч. тази вечер на голямата сцена на Драматично-кукления театър ще бъде представен спектакълът "Последната нощ на Апостола", в изпълнение на ансамбъл "Българе". Входът е свободен на всички врачани и гости на града.


 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM