Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КМЕТЪТ ЩЕ ГЛАСУВА СРЕЩУ
СМЯНАТА НА СВЕТОЗАР ЛУКАНОВ

Кметът на Враца инж. Николай Иванов ще гласува против смяната на сегашния съвет на директорите на МБАЛ "Христо Ботев" АД на извънредното общо събрание на акционерите, което е насрочено за 11 март. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници във Враца, на което предложението на градоначалника да се гласува "против" прекратяване на правомощията на изпълнителния директор Светозар Луканов и колегите му от борда събра одобрението на 19 сенатори. За смяната на Луканов гласуваха деветима, а други пет съветници се въздържаха. Така мнозинството от присъстващите 33-има от 37 съветници подкрепи докладната на инж. Иванов.
Преди гласуването се разгоря дискусия, която започна с изказването на Соня Илчева от ГЕРБ. Колегите й от БСП определиха нейното изказване като "политическо". Тезата на Илчева бе основана на данни за задължения от 4 200 000 лева на сегашната управа и 2 300 000 лева просрочени вземания към доставчици на лекарства и медикаменти. Кметът Николай Иванов обори твърденията на Илчева с аргументи, като заяви, че в началото на мандата си сегашният изпълнителен директор Светозар Луканов е заварил задължения от 4 822 000 лева за медикаменти, консумативи и продукти. Просрочените задължения тогава са били 2 645 000 лева. "Основни отделения като реанимация, хирургия, кардиология, спешно-приемно, неонатология, урология, очно, нервно…са доведени до невъзможност да функционират поради напуснали лекари, заварена тенденция към изключително силно текучество на висш и среден медицински персонал. Разкритото по-рано отделение за остри психични заболявания не работи функционално и трупа загуби повече от година… Катастрофално състояние на автопарка, килсородната инсталация и почти всички мощности в болницата" - така кметът описа картината, която е намерил настоящият екип на здравното заведение при постъпването си.
Инж. Николай Иванов обясни и какво е направеното от сегашния съвет на директорите, начело на който е Светозар Луканов: "Назначени са 23 специалисти на постоянен трудов договор във възловите отделения. От тях 12 са новозавършили, което е най-високият ръст на млади медици в болницата от 1998 г. насам! Текучеството е сведено до 3% при среден ръст за страната 8-15 процента… Спряно е лавинообразното нарастване на дълга, като в момента то е малко над 4 900 000 лева. Подписани са споразумения за разплащания с доставчици, които се обслужват регулярно и според възможностите на болницата. Нито един доставчик на медикаменти не е отказал да доставя лекарства и консумативи на болницата. От октомври 2013 г. /когато този съвет на директорите е избран/ досега персоналът получава в пълния си обем работните заплати и допълнителни материални стимули. Отделно от това са разработени и подадени 4 проекта на обща стойност 4.5 млн. лева, като два от тях вече се изпълняват - за купуване на компютърен томограф, 16 стрезов томограф, последно поколение на обща стойност 960 000 лева и изграждане на противоземетръсни шайби за укрепване на отделните корпуси на болницата за още 680 000 лева".
Председателят на здравната комисия в общинския съвет д-р Антонио Георгиев от НДСВ предупреди колегите си, че каквото и решение да вземат, държавата държи мажоритарния дял от над 70 % от активите на болницата и със своите между 15 и 17 % община Враца не може да се противопостави, ако има политическо решение за смяната на съвета на директорите. Неговите колеги Васил Драганов от БСП, Иван Узунов-независим и Красимир Донов от СДС обаче заявиха, че въпреки това е важно местният парламент във Враца да изрази своята позиция, която е срещу смяната на Светозар Луканов и останалите членове на съвета на директорите на МБАЛ.


 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM