Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПОЗНАТИЯТ НЕПОЗНАТ ПСОРИАЗИС

Псориазисът е хронично възпаление на имунната система с кожна насоченост. Между 1.5 и 3% от населението на планетата страда от това заболяване. Психо-емоционалното състояние на организма може да провокира, както и да обостри страданието. Човешката кожа нормално на всеки 30 дена обновява горния си слой. При хората, страдащи от псориазис, това става много по-бързо. Специфични кожни промени в областта на лакти, колене, кръст и окосмената част на главата представляват клиничната картина на болестта. Заболяването се обостря от студения и сух климат. Някои медикаменти, като бета-блокери, АСЕ инхибитори, нестероидни противовъзпалителни средства също изострят болестните оплаквания. Понякога псориазисът може да бъде в ремисия в продължение на години. И нещо непопулярно: псориазисно болните са по-често застрашени от метаболитен синдром, както и от сърдечно-съдови и възпалителни чревни заболявания. Освен кожата псориазисът засяга и ставите (пориартричен артрит). Това обикновено става, ако болестта датира повече от 12 години. Този артрит най-често засяга хора между 40 и 60 години. Артритът може да доведе до прогресиращо ставно увреждане, ако не се лекува.
Лечението на псориазиса включва медикаменти за локално приложение, фототерапия (ултравиолетово облъчване) и препарати за перорално или инжекционно приложение (кремове, лосиони, шпрейове). При леката форма е засегната по-малко от 19 % от общата кожна повърхност. Инжектирането на стероиди в твърда, упорита псориазисна плака понякога се оказва ефективно. При умерени до тежки форми на заболяването (когато е засегната повече от 20% от общата кожна повърхност) локалните препарати са неефективни. В тези случаи са индицирани перорални медикаменти, фототерапия или поставяне на инжекции. Една от най-ефикасните терапии е тази с биологични лекарства. Последните нямат токсичните действия на пероралните медикаменти. Не влизат и в лекарствени взаимодействия, но създават възможност от повишен риск от инфекции. Трябва да се избягват при пациенти с тежка сърдечна недостатъчност и с повишено внимание да се прилагат при неврологично болни.
При лечение с биологични медикаменти съществува повишен риск от развитие на вирусни, кандидозни, бактериални, стомашни инфекции и туберкулоза. При т.н. "системна терапия" се включват имуносупресори, които намалявайки естествените защитни механизми на организма, намаляват и свръхпроизводството на кожни клетки. Имуносупресорите са противопоказни при пациенти с метаболитен синдром или неконтролируема хипертония. Най-стари и ефикасни терапии на псориазиса са балнео и климатолечението. В това число са включени морелечение и лечението със сулфидни и нискооминерализирани минерални води. Използва се и калолечение при извън острата фаза на псориартричния артрит. При тези форми калолечението е особено ефикасно. Важно е псориазисната кожа да се поддържа влажна и да се излага на слънце. В лечението с добър ефект се прилагат и аналози на витамин Д 3.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт


 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM