Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Меглена Кунева на Форум "Северозапад":

ЕС ДАВА 258 МЛН. ЕВРО
ЗА ГРАНИЧНИТЕ РЕГИОНИ
МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

ЕС дава 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния. Това са възможностите по новата трансгранична програма Interreg за Румъния и България, която се отнася за 15 гранични региона, между които и Северозапада у нас.

Това каза по време на "Форум Северозапад" в Монтана вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Тя обясни, че финансирането от страна на Европейския съюз по програмата е близо 216 милиона евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Над 42,7 млн. евро ще бъде националното съфинансиране, предоставено от двете държави.

Програмата Interreg ще функционира чрез шест приоритетни оси, като финансовото разпределение на средствата е: Транспорт - 38%, Околна среда - 25%, Превенция на риска - 19%, Заетост - 7%, Институционално сътрудничество - 5% и Техническа помощ - 6%. Никой обаче няма да изсипе тези пари тук, ако не се подготвят качествени проекти, добави Кунева и подчерта важността на региона, местната власт и предприемачите да посрещнат инвестиции. Това, което искаме ние като държава от ЕК, трябва да дадем на Северозапада като регион в България, подчерта Кунева и добави, че държавата не може да замести усилията на предприемчивите, а само да ги подпомогне. Важно е тази помощ да не се нарушават правилата за държавна помощ на територията на ЕС, подчерта Кунева и каза, че страната не може да фокусира европейските си програми само върху туристически, земеделски или други секторни проекти, а върху балансирани индустриални проекти, каквато е политиката на ЕС. По думите на вицепремиера максималният процент европейски средства от ЕС към страните е с таван до 4 %, като тя добави, че България е сред страните с най-голяма подкрепа, близо до 4-те %. Кунева съобщи, че скоро ще бъде обявен списък с административните пречки, лошо законодателство или излишни закони, които управляващите и Реформаторският блок ще решават с цел да се подобри бизнес-средата. Това е разчистване на пътя на бизнеса през правната рамка и стимули за привличане на инвеститорите.

+ снимки


 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM