Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПРАЗНИК НА ВИНОТО
И ВЕСЕЛИЕТО СЪБРА ВРАЧАНИ

      
      
      
      

С много настроение врачани отпразнуваха заедно деня на виното и веселието Трифон Зарезан. Празникът започна пред Замбината къща в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца, където гостите по
стар обичай бяха посрещани с греяна ракия. Самодейци от читалище "Милин камък" в с. Мраморен направиха възстановка на традиционното зарязване на лозята. В ритуала участва и кметът на Враца инж. Николай Иванов. След като отряза лозовата пръчка той пожела - "Да е на берекет! Да е плодородна годината! Да са пълни бъчвите с руйно вино! Да се радваме на днешния празник на виното и на любовта!".

Всенародното веселие премина в двора на Етнографско-възрожденския комплекс, където хорото първи поведоха Танцов състав "Хемус" към Община Враца под звуците на Духовата музика към читалище "Развитие". На хорото се хванаха и врачани, дошли за празника. За доброто настроение на всички се погрижиха също певците от читалище "Пробуда 1931" в квартал Бистрец и врачанските музевири Цветан Дочев и Огнян Пищиков.
Две комисии оценяваха донесените за конкурса бели и червени вина, и вкусни мезета. Председател на комисията за виното бе Милен Мильов, а на тази за мезетата - директорът на Регионалния исторически музей Илия Стоянов. Изборът бе труден, защото врачани са майстори и бяха се постарали много за участието си в надпреварата. Най-хубаво се оказа бялото вино на Пламен Кръстев. Второ място в тази категория заслужи Антон Тошев, а трето - Светослав Симеонов. При червените вина баш майсторът бе Сергей Иванчев. Негови достойни съперници в конкурса бяха Драгомир Дамянов и отново Светослав Симеонов. От богатата трапеза с баници, месеници, пити, гювечи, сланина журито присъди първо място на гювеча на хумориста Цветан Дочев. Втората и поощрителната награди отидоха при Радосвета Крумова - за най-хубава баница и за месеница. На трето място бе класирана сланината на Ирина Коцева от Бистрец. Празникът завърши с кръшни хора. И тази година веселието бе организирано от Община Враца и Регионалния исторически музей.

Даниела Хитова

 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM