Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

МИНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ
ПОДКРЕПЯ ИДЕЯТА ЗА "ГОЛЯМА ЕВРОПА"

Участниците в преговорите в Минск успяха да договорят спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас от 00:00 часа по киевско време на 15 февруари и за изтегляне на тежките въоръжения. Това съобщи пред журналисти президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.
Началникът на Генералния щаб на Украйна Виктор Муженко и началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов ще се срещнат да прекратяването та огъня.
Декларацията на "нормандската четворка (Русия, Украйна, Германия, Франция) в Минск потвърждава идеята за създаването на общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан, предаде РИА "Новости". Идеята за "Голяма Европа", която бе лансирана по-рано от канцлера на Германия Ангела Меркел, предвижда създаване на общо пространство от "Лисабон до Владивосток". Меркел смята, че решаването на украинския конфликт ще стане ключово събитие по този път.
Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви пред АП, че заедно с Германия ще помогнат да се контролира спазването на споразумението за примирие в Украйна. Оланд подчерта, че споразумението е "облекчение за Европа".
Канцлерът на Германия Меркел заяви, че руският президент е убедил опълченците да се съгласят на примирието.
Това не беше най-хубавата нощ в живота ми, заяви руският президент Владимир Путин след края на разговорите в Минск. Въпреки дългите преговори, които продължиха 16 часа, руският държавен глава не скри доброто си настроение, след като се появи пред 500-те акредитирани за срещата журналисти.

Лидерите на Русия, ФРГ, Франция и Украйна провеждаха цяла нощ консултации по въпросите за урегулирането на украинската криза. В последните часове в преговорите се включи и специалният представител на ОССЕ Хайди Талявини, предаде ТАСС.
"Договорихме се за много неща според мен. Първо - прекратяване на огъня от 00:00 ч. на 15 февруари", заяви руският президент.
Втората позиция, която Владимир Путин определи като извънредно важна, е оттеглянето на тежката военна техника от настоящата линия на съприкосновение за украинската армия и от линията, обозначена на 19 септември 2014 г. в минските споразумения за опълчението на Донбас.
По думите на Путин, в преговорите е постигнато решение по въпроси, свързани с границата в съгласуване с опълченците, а също хуманитарни въпроси, въвеждане на по-рано приетия закон за специален статут на Донецк и Луганск, както и редица други въпроси от икономически и хуманитарен характер.
"Дългосрочното политическо урегулиране на ситуацията в Донбас предвижда конституционна реформа, зачитаща законните права на населението в Донбас", съобщи Владимир Путин. По думите му, решени са въпроси, "свързани" с дългосрочно политическо урегулиране.
Президентът на Руската Федерация съобщи, че са подписани два документа.
"Току що бе подписан документ от контактната група, той се нарича набор от мерки, насочени към прилагане на споразуменията от Минск, или нещо в този род", съобщи Путин. По думите му, "вторият документ представлява заявление на президентите на Франция, Украйна, Русия и канцлера на Германия, което гласи, че ние подкрепяме този процес", поясни президентът на Русия.
Има голяма надежда, че постигнатото споразумение в Минск може да помогне за намиране на решение на украинската криза, коментира българският външен министър Даниел Митов, цитиран от БНР. От тук нататък трябва да фокусираме вниманието си върху това, споразумението да се изпълнява, защото вече имаше един момент, в който се стигна до договореност, а тя не беше изпълнена, посочи той и добави: Най-важното за нас е да се спрат бойните действия.

Реакциите след договарянето на мир, обобщава БТА:
Германия
Владимир Путин е оказал натиск върху сепаратистите, за да се съгласят да сключат примирие, се казва в изявление на Ангела Меркел, цитирано от Ройтерс и Франс прес. Тя допълва, че не си прави никакви илюзии по отношение на споразумението за спиране на огъня в Украйна, но смята, че "сега има лъч на надежда". Тя обаче подчертава, че предстои да се преодоляват големи препятствия за преодоляване, преди да се стигне до уреждане на конфликта. Все пак според нея примирието е реална възможно
"След 17 часа преговорите в Минск свършиха: прекратяване на огъня от 15 февруари в нула часа, после изтегляне на тежките оръжия. В това има надежда", написа в Туитър Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.
Германският външен министър заяви, че споразумението не е всичко, за което си е мечтала Германия, но е крайно необходима стъпка встрани от насилието и към нов политически импулс, предаде Ройтерс.
"Най-важното е, че Москва и Киев се споразумяха за прекратяване на огъня. Заздравихме споразуменията от Минск от миналия септември", каза Франк-Валтер Щайнмайер в комюнике. "За някои това няма да е достатъчно. Би ни се искало повече, но за толкова успяха да се споразумеят президентите на Украйна и Русия".
Преговорите бяха изключително трудни, каза той и допълни, че двете страни са преговаряли добросъвестно и няма да предприемат в следващите дни никакви действия, които биха застрашили примирието.
Русия
Руският лидер Владимир Путин заяви, че са подписани два документа. Първият се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения". "Вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес", каза Путин. По негови думи, решен е и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане".
"Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас", каза президентът на Русия. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.
Украйна
На преговорите в Минск изобщо не е сключвано споразумение за автономия на контролираните от бунтовниците зони в Източна Украйна, каза украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Асошиейтед прес. Порошенко допълни, че Украйна не се е съгласявала на федерализация, нито дори на автономия за региона. По-рано украинският лидер заяви, че преговарящите страни в Минск са се споразумели да се изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия и да се помогне на Украйна да си върне контрола на границата й с Русия.
Франция
Френският президент Франсоа Оланд благодари на Путин, че е повлиял на лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики, предаде ТАСС. След преговорите в Минск Оланд изтъкна и усилията на украинския президент Петро Порошенко за уреждане на кризата. "Ще направим всичко възможно ЕС да подкрепи постигнатите в Минск споразумения, каза френският лидер и обобщавайки резултатите от преговорите, каза, че постигнатото е "голямо облекчение за Европа". Оланд добави, че Германия и Франция ще следят за спазване на договореностите.
Оланд отбеляза, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс. "Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

/КРОСС/


 .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM