Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ
"БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ"
ИСКА ОСТАВКАТА НА Д. МИТОВ И Н. НЕНЧЕВ

Дълбока тревога по повод създаването на Команден център на НАТО на българска територия, приемането на натовски танкове и войски и яростната антируска реторика на висши представители на държавната власт, сред които президентът на Републиката, военният и външният министър изразяват представители на обществени организации, работещи в областта на политическото, културното, икономическото и гражданското сътрудничество между България и Русия, в обръщение към президента Р. Плевнелиев, председателя на НС Ц. Цачева, министър-председателя Б. Борисов, парламентарните политически партии и българските граждани.
"С думи и действия на висши представители България е поставена в ситуация да се конфронтира с Русия. Без да се счита, че с Русия и руския народ ни свързва не само общият славянски и православен корен, но и общата ни история, решаващата роля на Русия за освобождението от османско иго, огромните жертви, които народите на Русия дадоха в битката срещу фашизма в Европа, помощта в икономически план в годините между 1944 и 1989 г., тесните културни, образователни и социални връзки. Нека припомним, че в нито един друг период - даже и по времето на хитлерофашизма и Втората световна война - българската територия и българските войници не са били използвани за противопоставяне срещу приятелска Русия.
Тревожи ни също, че решението за изграждане на Команден център на НАТО тъне в неясноти и непрозрачност, далеч надвишаващи нормалната степен на секретност във военната област. Българският народ трябва да знае какво се случва на наша територия, какви ангажименти поемат от негово име управляващите. Изграждането на Командния център тече въпреки уверенията на премиера Борисов, че решението ще се вземе от българския парламент. С действията си военният министър Николай Ненчев или бламира премиера и парламента, или управляващите съзнателно лъжат българското народно представителство и българския избирател и вече са поели подобен ангажимент. Едва ли е нужно да казваме, че и двете са тежко нарушение на демократичните и държавнически принципи. Съобщението, че на наша територия ще бъдат разположени танкове на НАТО, се промъкна помежду другото в интервю на министър Ненчев, въпреки че само ден по-рано се говореше, че НАТО гради у нас малък логистичен център с аналитични функции. След като обществото бе така залъгвано, дойде информацията за танкове на НАТО. Следователно логичен е изводът, че танковете могат да се окажат просто връх на айсберг от поети непрозрачни ангажименти към НАТО, част от които да носят огромни рискове за националната ни сигурност, които да ни превърнат в мишена на провокираното от НАТО противопоставяне.
Външният министър Даниел Митов си позволи да твърди, че всяко говорене против НАТО е "на ръба на криминалното". Държавните институции дължат отговор дали застават зад този прозрачен опит за сплашване на българското гражданско общество. Явно е, че в част от управляващия ни елит назряват настроения за налагане на натиск и цензура на всяко различно мнение, на всяка критика на действията на САЩ и НАТО спрямо украинската криза. Подобен акт е не само недопустим, но и опасен. Той ще срещне ясен отпор на българското гражданско общество.
Възмутени сме и от престъпното бездействие на външния министър Митов по отношение на бесарабските българи в Украйна, които са подложени на натиск за мобилизация за участие в бойните действия в Източна Украйна. Фактът, че българи са пращани като пушечно месо и загиват във война, която не е тяхна, а нашата държава не предприема действия или имитира такива, е позор за институцията и за българската дипломация, който трудно ще намери аналог в историята.
Тревожим се и от натиска на Съединените щати за въоръжаване на крайнодесния агресивен режим в Киев със смъртоносни оръжия. Ако това се случи, Европа и светът ще станат свидетели на истински геноцид на режима в Киев срещу сънародниците им с руско етническо потекло. Тревожно е, че България и българските институции до момента не са направили нищо, за да се разграничат от тази идея и тенденция. Само можем да припомним, че водещи европейски държави като Франция, Германия и Великобритания категорично се противопоставиха на тази идея. С отказа и мълчанието на българските институции ние отстъпваме и от европейската позиция за мирно решаване на конфликта, формулирана от г-жа Меркел и г-н Оланд.
Стъпвайки на всичко казано по-горе, ние искаме незабавната оставка на министрите на външните работи и на отбраната, призоваваме българските граждани да изразят масово и по демократичен път своята позиция СРЕЩУ каквито и да е войски, съоръжения и командни звена на НАТО на наша територия и заявяваме своята позиция за мир в Европа, за неотклонно следване на пътя на диалога и дипломацията, за отмяна на всички санкции срещу Русия и за връщане на духа на конструктивност и позитивизъм в международните отношения.
Ние сме категорично ЗА развитие на добри, приятелски и взаимноизгодни отношения между България и Русия, за връщане към добрите традиции на държавно, политическо, културно, икономическо сътрудничество между нашите народи и държави", посочват председателите на Българо-руската търговско-промишлена палата - доц. Желю Добрев, на Дружеството на русистите в България - проф. Валентина Аврамова, на Дружеството на училите и специализиралите в Русия и ОНД "Найден Геров" - Снежана Тодорова, на Национално Движение "Русофили" - Николай Малинов, на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" - Любомир Коларов, на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД - проф. Захари Захариев, на Фондация "Устойчиво развитие за България" - Станка Шопова и на Форум "България-Русия" - д-р Светлана Шаренкова.
/КРОСС/


  .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM