Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Друго мнение

АКО У НАС НЕ СЕ ПОЯВИ ПАРТИЯ ТИП СИРИЗА, БЪЛГАРИЯ СИ ОТИВА

Много се забавлявам тези дни с либералстващите анализатори от NGO-сектора. Те активно обикалят телевизионните студиа и с патоса на дълбокомислени врачки, общуващи през няколко минути с отвъдното, вещаят края на Гърция, края на Европа и изобщо края на цивилизацията. И с какво оправдават NGO-активистите апокалиптичните си видения? - това, че в Гърция вече управлява СИРИЗА. По принцип отгледаните с американски и брюкселски субсидии български либерали се хвърлят на амбразурата всеки път, щом някъде на хоризонта се появи и най-малък намек за политика, която влиза в разрез с Вашингтонския консенсус. Този път обаче направо надминаха себе си с мрачните пророкувания за бъдещето на човечеството.
Всъщност ако СИРИЗА изпълни дори една малка част от предизборните си обещания, не само българските, но и всички останали крепители на крайно несправедливото статукво ще имат основание за големи притеснения. Новото гръцки правителство вече обяви, че спира приватизацията на пристанището в Пирея, очаква се това да се случи и с пристанището в Солун. Беше замразена и приватизацията на най-голямата енергийна компания в страната. Всичко това няма как да не вбеси пазарните фундаменталисти по света, които вече няколко десетилетия повтарят, че философският камък на всеобщото щастие се нарича тотална приватизация. И те са прави, що се отнася да 1 процент от хората по света, които забогатяха неимоверно благодарение тъкмо на този философски камък.
Отделно от свръхбогатия елит, през последните десетилетия припечелват добре и всевъзможни консултанти, които обикалят различни държави и съветват правителствата им как да си оправят икономиката. Обикновено след техните съвети положението става още по-лошо. Има, разбира се, и местни консултанти, които с комсомолски плам пробутват в различните министерства шмекериите на Международния валутен фонд и Световната банка. Оказва се, че всеки либерален консултант, който постоянно декларира колко е лоша държавата, тайно мечтае да бъде назначен на държавна работа. Наистина това е много яко - хем громиш държавата, хем същата тази държава ти плаща да говориш срещу нея. Между другото, новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис вече обяви, че съкращава скъпите консултанти в министерството, за да може да върне на работа чистачките. Дори чисто метафорично този жест има дълбок смисъл, защото не само Гърция, а и цяла Европа има нужда от генерално прочистване. За България да не говорим.
Ето че стигнахме и до основната тема на днешния коментар - може ли в България да се появи партия като СИРИЗА, която да спечели изборите и да управлява?
Аз, разбира се, не притежавам провиденческите способности на либералстващите анализатори и не мога да кажа кога у нас ще се появи подобна формация. Това, в което съм сигурен обаче, е, че имаме огромна нужда от нея. Имаме нужда от политици, които няма да обслужват олигархията, била тя местна или световна. Имаме нужда от политици, които ще защитават интересите на обикновените хора, а не на корпорациите. Имаме нужда от политици, които ще бъдат на страната на България, а не на страната на МВФ, Световната банка и Брюксел. И няма особено значение как ще бъде наречена подобна партия - дали радикално лява, дали по някакъв друг начин. Думите не са чак толкова важни, важни са действията.
Естествено хората от една подобна партия трябва да са наясно, че върху им ще се излеят тонове омраза. Либералстващите евроатлантици ще ги обвинят във всички възможни грехове - комунизъм, национализъм, ксенофобия, отказ от "осъзнатия цивилизационен избор". А, да не пропусна и обвинението "слуги на Кремъл". Нали сте забелязали, че в България всеки, който дръзне да защити дори и най-скромната лява идея, бива обвиняван за агент на КГБ. Това е особено нелепо, като се има предвид, че самият Владимир Владимирович в икономическата сфера е много повече неолиберал, отколкото левичар. Но това не е известно на нашенските евроатлантици. Те сляпо се придържат към опорните точки на Вашигтон и Брюксел, според които всеки, опитал се да оспори статуквото, трябва да бъде заклеймен за "човек на Москва".
Ето, и СИРИЗА веднага беше обявена за руска пета колона в ЕС, независимо от факта, че нейното правителство чинно гласува онзи ден за продължаване на санкциите срещу Русия. Подобни тъповати обвинения със сигурност ще бъдат отправяни и към една бъдеща автентична лява партия у нас.
Но независимо от всички лъжи и клевети, независимо от целия бяс на либералстващата общност, подобна партия ще се появи. Защото само такава формация ще може да защити интересите на България и на обикновените хора в нея.

Петър Волгин
БНР, "Деконструкция"

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM