Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Проф. д-р Б. Дуранкев:

ПОБЕДАТА НА СИРИЗА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТОТАЛНА ПРОМЯНА

- Проф. Дуранкев, въпреки че победата на СИРИЗА се очакваше, някои определиха резултата й на парламентарния вот като изненадващо силен. Беше ли обаче наистина изненада или в крайна сметка беше предизвестен?
- Историческата победа на СИРИЗА от 25 януари 2015 г. е класически пример за това, че когато една партия отговаря на коренните нужди на своя народ, при това имайки харизматичен, неизхабен лидер и свежи идеи, спечелването на изборите е неминуемо. Резултатът на СИРИЗА от тази гледна точка даже изглежда неубедителен, но в никакъв случай не е изненада. Образно казано, това, което направиха в САЩ демократите през 2008 г.; това, което постигна още по-рано Владимир Путин в Русия през 1999 г.; всичко това се повтори начело с Ципрас през 2015 г. в Гърция. Разбира се, с различни идеи.
- До каква промяна очаквате да доведе победата на СИРИЗА в самата Гърция и извън нея?
- Предизборните обещания на СИРИЗА са доста интересни и са в посока на "по-мек народен капитализъм", заменящ диктата на финансовата олигархия - местна и международна. Цялата програма на партията е оценена на над 12 милиарда евро, които СИРИЗА смята да намери чрез радикални промени като: по-поносимо за гръцките граждани изплащане на огромния дълг, борба срещу укриването на данъци и контрабандата, както и чрез прозрачното усвояване на европейски средства.
Вижте само социално-икономическите планове на СИРИЗА: вдигане на минималната заплата от 580 до 751 евро (било е 877 евро през 2012 г.) - това е далече над 4,3 пъти по-високо от аналога в България (при тази минимална заплата Гърция ще бъде на дъното на средната група страни в ЕС заедно с Португалия); повишаване на необлагаемия минимум на 12 000 евро на година - в България такъв няма; възстановяване на 13-ата пенсия за пенсионери, които получават по-малко от 700 евро - в България няма такова плащане; безплатно електричество и продоволствени купони за поне 300 000 домакинства - няма аналог у нас; защита на основното жилище от конфискация - в България няма още категоричен закон за фалита на физическите лица, осигуряване на безплатен достъп до медицински грижи, премахване на таксата върху битовата нафта, увеличаване на броя на ползващите се от осигуровка за безработица. Затова твърдя, че когато гръм удари на Олимп, ехото ще заглъхне и в Брюксел. Ще има тотална промяна. Тръгне ли веднъж струйката, тръгва цялата река. Със сигурност след това ще има последици за други страни като Испания, Португалия, може би и Франция. Ще има промени, и то солидни.
- Сигнал за какво са тези резултати и какъв ще е урокът за ЕС от това?
- Очевидно е, че "вятърът на промяната" започва да духа интензивно от югоизток на северозапад, преминавайки и през България. Ръководството на Европейската комисия начело с Жан-Клод Юнкер ще трябва да преразгледа плановете си за развитието на ЕС, при това в трио с ЕЦБ и МВФ, които отстояват в момента тезата, че Гърция трябва да плаща дълга си през следващите десетилетия. И че това е по-важно от икономическия растеж и социалното благополучие.
Необходимостта от промяна е повече от очевидна. БВП на човек от населението в Гърция е бил 31 702 долара през 2008 г., след реформите е паднал на 21 956 долара през 2013 г.; за същите години безработицата е скочила от 7,7 на сто на 27,3%; държавният дълг е бил 112,9 процента като дял от БВП, а сега е 175,1%. Това е все едно пациент в тежко състояние да се лекува чрез гладна диета!
Рецептата за Гърция е съвсем друга - осигуряване на устойчив икономически растеж, създаване на социална хармония и солидарност при плащането на бъдещия остатъчен дълг (такъв ще има); създаване на механизми за контрол върху всички публични разходи; непрехвърляемост на дълг на частни организации върху обществото и държавния бюджет.
- Какво може да се очаква от коалиционното правителство, което СИРИЗА състави заедно с "Независими гърци", която е дясна националистическа партия?
- Гръцките традиции са еднозначни: когато нещата опрат до национални интереси, партитурите пред различните партии са еднакви.
- Реално ли звучи гръцкият дълг да бъде частично опростен и какво ще се случи с помощната програма от ЕС и МВФ?
- Гръцките граждани възприемат дълга на държавата като "омразен". В международното право омразният дълг е правна теория, която твърди, че държавният дълг, натрупан от режими за лично облагодетелстване на управляващите в ущърб на интересите на нацията, не следва да бъдат изплащан. Приема се за личен дълг на режима, а не дълг на държавата. С други думи, трупан от управляващите, със сигурност персонално "насърчавани" от "щедрите" банкери, които са тласкали Гърция към финансовата пропаст.
Да припомним, че при предишни безконтролни управления (след военната хунта, чийто дълг още се изплаща) Гърция сключи огромен брой договори с различни европейски фирми. А вместо средствата да дойдат от бюджета на държавата, парите бяха осигурявани под формата на държавен дълг от няколко частни банки (които очевидно не са си правили сметката). Така с неголям бюджет, но с големи дългове правителствата на Гърция успяха да закупят германски подводници на стойност 5 млрд. евро, френски кораби за 2,5 млрд. евро, изтребители и хеликоптери за над 3 млрд. евро. И по-нататък, в разгара на кризата гръцкото военно лоби, подкрепено от Германия и Франция, убеди правителството да не намалява военните разходи. Така те се запазиха до ниво 4 на сто от БВП - доста по-високо от разходите на Германия (1.4%) и Франция (2.4%). Между 2005 и 2009 г. Гърция бе една от петте най-големи вносителки на оръжие в ЕС, въпреки че по размер на БВП се намираше в долната половина на класацията. Държавата харчеше най-щедро заемните средства, като например разходите за поредните олимпийски игри се надуха от 900 млн. до над 10 млрд. евро. Днес най-големите притежатели на гръцки държавен дълг са в Гърция (Пиреос, Eurobank EFG, Алфа банк), в Германия, Франция и Белгия (Dexia, BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank, DZ bank и др.). Така различните правителства в Гърция, подкупвани от едрия частен бизнес, са давали поръчки на същия този частен бизнес, които се реализирали чрез заеми от частни банки.
В частност поуките за Гърция са в много посоки: пълна прозрачност върху публичните приходи и разходи, включително и върху имуществата на официалните лица, които са ги подписвали; тотален натиск против повсеместната корупция; строг контрол и недопускане поемането на държавни дългове от частни банки в полза на частни (бизнес и лични) интереси. И най-важната поука е, че дългът трябва да се плаща от тези, които са го поели, а не от народа.
Предстои редуциране на гръцкия дълг, ще има такова редуциране със сигурност. Това, което тройката им даде като спасителен план, всъщност ги удави докрай и това го има и в статията на Пол Кругман в "Ню Йорк Таймс".
- Може ли да се очаква някаква промяна в тона на самия Ципрас и доколко реално е обещанието му да сложи край на икономиите и унижението?
- Винаги високият тон има тенденция за намаление във времето. Ципрас ще осигури, ако ЕС мисли сериозно за болника, по-добро лечение: по-нисък дълг, размразяване на ръста на доходите и по-висока степен на социална справедливост. Националните цели в момента са синтез на личните интереси на всеки от гръцките граждани. Не Ципрас, а цяла Гърция е опряна до стената и няма къде много да отстъпва. Разбира се, и гръцките граждани ще трябва да се променят, но това е "вътрешна работа".
- Какъв е най-добрият и най-лошият вариант за Гърция и Европейския съюз?
- Гърция няма с кой да се интегрира и в бъдеще, освен със страните от Европейския съюз. С азиатските страни връзката е покрай Турция; с африканските страни експортът е ограничен.
Най-лошият вариант за Гърция следователно е да излезе от еврозоната или от ЕС. Това никой не го иска. Най-лошият вариант за ЕС е да се докаже, че ЕК и ЕЦБ не могат да управляват кризи, а кризата от 2007 г. е вече убедително доказателство, че ЕС няма механизми против тях. Втората, сегашната гръцка криза, ако не се овладее с "мирни средства" - преговори, ще прати ЕС в комедиен сериал.
Най-добрият вариант за ЕС е добрият вариант за Гърция.
- Според вас какво всъщност се случи - гърците оспориха същността на ЕС или в Европа просто не можаха да разберат гръцкия и балканския манталитет?
- Двете неща са свързани. Всъщност Гърция е пример, че е необходим по-цялостен контрол и по-цялостно дирижиране на целия ЕС от гледна точка не само на държавни разходи, но и на данъци, заплати, доходи в целия Евросъюз. Тъй като засега е оставено на отделните страни сами да решават и се получават големи какофонии. Като, разбира се, страната, която е в много по-тежко състояние от гледна точка на доходи и перспективи освен Гърция и другите страни в криза, е България. Румъния лека-полека се отдалечава от България в посока нагоре.
- Как ще се отрази случващото се в Гърция върху България?
- Българският "дядо Йоцо" продължава да гледа какво става в съседна Гърция, а също и в съседна Румъния, а защо не - и в съседките Турция и Сърбия. Очевидно е ,че повечето от съседите вървят напред много по-убедително, с по-високи темпове на растеж, с по-усърден натиск върху корупцията и олигарсите, с по-солидарни доходи. Този пример е много заразен и е опасен както за целия спектър политици вдясно, така и за мнимите "леви" и рахитичните центристи и "умерени".
Един по-нататъшен успех на СИРИЗА и на Ципрас в преговорите с ЕС би означавал косвен неуспех за управляващите в България. Но това, което назрява отдавна в нашата страна - включително и без примера на СИРИЗА, е, че вакуумът, който е вляво, ще бъде запълнен от радикална българска левица. Очаква се "тиражиране" на варианти на много български кандидати за ролята на "българския Ципрас". Махалото е тръгнало наляво и у нас, въпреки че десницата не го усеща.

Лилия Гюрова
"Новинар".


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM