Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПЛЕВНЕЛИЕВА - ПРЕЗИДЕНТ!

Кеворк Кеворкян
Напоследък някой гледа да върже на фльонга езика на Бойко - ако може дори да му го изтръгне. И така да го лиши от най-силното му оръжие.
Имам приятели-интелектуалци, които хващат дребна шарка, щом го чуят. Но мнозинството харесва този език - може да си мислите каквото искате за тия хора, но това е факт.
Повече от десетилетие тъй наречената "харизма" на Бойко оцелява в немалка степен и чрез езика му, в който понякога се срещат направо неописуеми неща - парадоксални обрати и уточнения, шеги и уточнения, подмятания и уточнения, обиди и уточнения, и пр. Среща се обаче и конкретност във важни моменти, която добронамереното ухо трябва да оцени.
Например, при посещението на държавния секретар на САЩ Кери, когато нашите първенци от усърдие се бяха пльоснали по очи, Бойко охлади госта си по един достатъчно ясен начин - каза, че няма да се занимаваме с шистовия газ, без да съществуват 100 процента екологични гаранции.
Всъщност, можеше да уточни, че ще търсим шистов газ на куково лято, но изглежда се притесни да не лепне и на Кери дребна шарка.
Тъй или иначе, позицията му не може да не се оцени положително.
Няколко дни по-късно обаче забърка нова каша - може би съвсем преднамерено. Навремето се забавлявахме с един анекдот, той беше стигнал и до Живков, но Узурпатора не се сърдеше. "Как сте, как сте?" - пошегувал се Живков с наобиколилите го хора. "Добре сме, добре сме!" - пошегували се хората. Сега пък Бойко, изправен пред жени-активистки на ГЕРБ се пошегува, че някоя от тях може да стане като нищо президент. Навярно. Смаях се, когато чух тази дума - Живков я използваше често, не съм я чувал от друг политик, но това между другото.
Беше повече от очевидно, че Бойко се шегува - защо ще избираме жена за президент, след като и Плевнелиев върши същата работа, това е очевидно.
С това майтапът трябваше да свърши. Обаче започнаха уточненията.
Напоследък около Бойко се навъдиха хора, които се държат с него като прогимназиална учителка към непослушен ученик. Личи им дори, че се дразнят от неговото говорене и нямат нищо против да го поправят публично. А пък ако изобщо млъкне, сигурно ще е най-добре за тях.
Искат да го натикат в една кошарка и да го превърнат в послушник.
Упорито се опитват да му внушават, че е по-добре те да дрънкат, а той да си мълчи.
Между другото, част от тази игра е да го тикат към Фейсбук - този Будоар на несериозното и много често и на неприличното. Пишат някакви текстчета и го карат да ги подписва с името си. Целта им е да подменят уникалното му говорене със собствения си език, който е по-мизерен дори от този на дописниците навремето на комунистическия орган "Работническо дело". Така те искат да го накиснат в саламурата на собствената си безталантност и обикновеност. Това е най-коварният заговор досега срещу Бойко, накрая може да се окаже и най-ефикасния.
Разкарай квачките - докато е време.
Румяна Бъчварова се престарава най-много. Но когато казва, че ГЕРБ могат и без Патриотичния фронт, това не се приема сериозно от никой, тъкмо защото го казва тя. Когато подхвърли нещо за ДПС, ефектът е същият - нулев. Публиката е свикнала да чува Бойко - дори когато каже нещо не особено разумно, тя се опитва да види и там нещо под повърхността. Бойко и 100 години да мълчи, това няма да придаде по-голяма стойност на думите на Бъчварова.
Изобщо, един човек, който сам - сам! - надделя над всички медии и се превърне в техния Повелител, сега е на път да бъде обезличен от собствените си наемници, от хората край себе си. Мълчаливият Бойко ще бъде много по-лесно препънат, отколкото велеречивият, на когото не можеш да му вземеш думата.
Когато тръсна шегата си за жената-президент, тръгна да ГО обяснява пак същата Румяна - и то защото някаква репортерка я попита, дали самата тя се вижда в тази роля. Идиотско предположение, вън от съмнение. И вместо просто да отговори, че е изпълнила мечтите си за хиляда години напред, дясната и лявата ръчичка на Бойко взе обилно да ГО обяснява, колкото публиката да си помисли, че и тя се сънува като президент, понеже лакомията в българската политика е гигантска. Накрая се наложи и Бойко да обяснява шегата си - на срещата с някакъв бизнес, доколкото прокопиевци се занимават с бизнес, и то в присъствието на Плевнелиев.
Това пък сигурно е накарало чуждите наблюдатели да си помислят, че Плевнелиев се е разревал толкова неудържимо и така се е затъркалял по килима, че Бойко е трябвало да го успокои публично.
При това, цялата тази комедия се разигра ден преди Пл. да направи отчета си за третата година от мотането си в президентството. А Бойко интуитивно беше нагласил една хубава закачка с президента: отчитай си се, но все пак не забравяй, че мога да направя президент всеки/всяка, стига да ми се мерне пред очите.
Тия, които "обясняват" Бойко, обаче нямат никаква желание да обясняват дивотиите, които в своята естественост изрича Плевнелиев, нито пък още по-големите дивотии на просветния министър.
Затова отстрани вече изглежда като неоспорим факт, че Бойко е обсебен/подчинен от кръга, на който пък е подчинен самият Плевнелиев - един кръг, който навремето наричаха "Агнешките главички", а сега, понеже пораснаха и апетита им стана чудовищен, би трябвало да наричат "Алчните овчи глави". Ако Бойко продължава с тази си обсебеност, това ще се окаже фатално за него. За това трябва да мислят медийните му мишки и останалите му опекуни, но това е невъзможно, защото и те произлизат от същия овчи кръг.
Докато Плевнелиев ломотеше за третата си година, без да спомене нито една от глупостите, които съчини, в същия този ден вестник "Дума" оповести резултатите от свое разследване за скандалните орташки далавери на президента и Прокопиев. Но репортерите, които дремеха на пресконференцията, не обелиха и дума за тях. плевнелиевци/прокопиевци са отворили уста сега пък да лапнат около 100 милиона от оперативна програма "Конкурентоспособност", значителна част от тях предназначени за проекта "Научно-технологичен парк", любимият проект на нашия бизнесмен-президент. Ден по-рано същият Плевнелиев препоръча "ударно усвояване" на еврофондовете, за да тръгнем "нагоре". Очевидно той е имал предвид себе си. Но Р. Бъчварова няма да обясни сега апетита на нашия Гаргантюа. Няма да му разрешат и на Бойко да подхвърли някоя шега. За тях е добре той да си мълчи, а те да ГО обясняват.
Така тия хора всеки ден обелват по малко от харизмата му.
Пресконференцията на Гаргантюа беше пределно скучна, и като видях, че председателят на БАН едва държи очите си отворени, побързах и аз да изключа телевизора си. Сетне от медиите разбрах, че Пл. не е намерил за нужно да обясни, как гледа на поредната демонстрация на съпругата си.
Няма какво Бъчварова да обяснява, че не иска да става - ох, недей - президент.
И аз искам Плевнелиев да е Главнокомандващ поне на жена си, обаче очевидно дори и тази моя скромна мечта ще си остане непостижима.
Нека обаче Бъчварова да обясни, какво търси жената на президента сред ония, които протестират срещу най-важната финансова институция е нас - Комисията за финансов надзор, какво търси - толкова арогантно при това - сред хранениците на Прокопиев. Писал съм със симпатия за тази жена навремето, когато тя се дистанцира не толкова от мъжа си, колкото от суетата на президентския живот, който по-скоро фантазно се изживява, отколкото реално да съществува; харесваше ми тази нейна неотстъпчивост; разбирам, че има хора, за които е по-свята неприкосновеността на личното съществуване, отколкото неискреното гърчене по президентските килими. Но пък, от друга страна, самият Плевнелиев - на който всичко това му харесва до степен, че сигурно спи завит с килимите от президентската си канцеларийка - той самият държи от три години някакво обяснение за отстранеността на жена си. И особено сега, когато жена му се превърна във видима част от кликата на прокопиевци. Хубаво, на Бойко до такава степен му завъртяха главата, че той засища по всякакъв начин кариеристични апетити на тъй наречените "протестъри", само патриарх не е излъчил от тях. Но сега Плевнелиева прекали. И когато съпругът й казва, че 2014 година била годината на "Гражданското общество" - една голяма глупост, естественост, но съвсем подходяща за неговата уста - той вероятно има предвид неприличието на собствената си жена.
Има едно просто решение на този казус. Тъй и тъй Бойко будалка публиката с идеята за жена-президент, да вземе да направи Плевнелиева президент. Да се опита поне. Плевнелиев ще остане доволен - на него и без друго главата му е все в сметачната машинка; "Овчите глави" и те ще запазят позициите си. А пък Бойко могат да го цанят за вицепрезидент - да не е съвсем без нищо. Но да има право да си говори, каквото си ще.
Това са фантазии, разбира се. Но ако продължават да "обясняват" Бойко, като нищо могат да се сбъднат. А и Живков навремето сигурно му е казал, че трябва да се пазиш от привидно най-незначителните си опоненти. Най-кръвожадни са тия, които се търкалят в краката ти и уж те "обясняват".

в." Уикенд"
.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM