Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

"УРОЦИТЕ" НА ЧАРЛИ ЧАПЛИН

Знаменитата реч на от "Великият диктатор"


Съжалявам, но не искам да съм император. Не е моя работа. Не желая да управлявам или да владея. Бих искал да помогна на всички - ако е възможно - евреин или езичник, черен или бял. Всички ние искаме да си помагаме. Такива са човешките същества. Искаме да живеем чрез щастието на другите, а не чрез страданието им. Ние не искаме да се мразим и презираме. На този свят има стая за всеки. А добрата земя е богата и може да се погрижи за всички ни. Животът може да бъде свободен и красив, но ние сме изгубили пътя.

Лакомията отрови човешките души, обгради света с омраза, изтласка ни към страдание и кръвопролитие. Израстваме бързо, а се затваряме в себе си. Машините, които дават изобилие, ни оставиха в лишение. Знанието ни направи цинични. Уменията ни - груби и жестоки. Мислим твърде много и чувстваме твърде малко. Нуждаем се от човечност повече, отколкото от машини. Нуждаем се от доброта и нежност повече, отколкото от умения. Без тези качества, животът ще е жесток и всичко ще е изгубено…

Самолетът и радиото ни сближиха. Истинската природа на тези изобретения извиква добротата у човека - извиква братство за единството на всички нас. Дори сега гласът ми достига милиони по целия свят - милиони отчаяни мъже, жени и деца - жертви на системата, която кара хора да измъчват и затварят невинни.

За онези, които могат да ме чуят, казвам: не се отчайвайте. Нищетата, която е надвиснала над нас е всъщност следствие от алчността - язвителността на хора, които се страхуват от човешкия прогрес. Омразата им ще премине и диктаторите ще умрат, свободата никога няма да погине.

Войници! Не се предавайте на врага - мъже, които ви презират и поробват, които управляват живота ви и ви казват какво да правите, да мислите и чувствате! Мъже, които ви дресират, угояват и се държат с вас като с добитък, използват ви за пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища - механични хора с механични умове и сърца! Вие не сте машини! Вие не сте говеда! Вие сте хора! Вие притежавате човешката любов в сърцата си! Вие не мразите! Само онези, които не са били обичани, мразят - необичаните и изкуствените! Войници! Не се бийте за робство! Бийте се за свобода!

В 17-та глава от Св. Лука е написано: "царството Божие е у човека" - не в един човек или група от хора, а във всички! Във вас! Вие, хората, имате силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие, хората, имате силата да направите този живот свободен и красив, да го направите великолепно приключение.

Тогава, в името на демокрацията, нека да използваме тази сила - нека всички да се обединим. Нека да се борим за нов свят - достоен свят, който ще даде на хората шанс да работят, който ще даде на младежта бъдеще и на старите хора - сигурност. С това обещание враговете дойдоха на власт! Но те лъжат! Не изпълниха обещанието си и никога няма да го направят.

Диктаторите освободиха себе си и поробиха народа. Нека сега да се борим за изпълнението на обещанието! Нека да се борим, за да освободим света - да преодолее бариерите - да се справи с алчността, омразата и нетолерантността. Нека да се борим за свят на разума, свят, където науката и прогресът ще доведат до щастието на всички. Войници! В името на свободата, нека се обединим!
Хана, чуваш ли ме? Където и да си, погледни, Хана. Облаците се разтурят. Слънцето се показва. От тъмнината навлизаме в светлината. Влизаме в нов свят, по-добър свят, където хората ще се извисят над омразата, алчността и жестокостта. Погледни, Хана. Човешката душа е окрилена и най-накрая човекът започва да лети. Той лети през дъгата - към светлината на надеждата, към бъдещето, славното бъдеще, което принадлежи на теб, на мен и на всички нас. Погледни, Хана! Погледни…

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM