Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
В ОБЛАСТ ВРАЦА

Първият сигнал до Областния управител Малина Николова за бедствие от снегонавяване в Област Враца е получен от Директора на Областно пътно управление Пламен Ганецовски в 14.53 часа с искане да бъде осигурена високопроходима техника от ПБЗН за изтегляне на ТИР-ове и автомобили, блокирали пътни артерии. Техниката на ПБЗН /БКТ-2РК, авариен автомобил и автомобил с висока проходимост/ е изведена и насочена към бедстващите райони в 16.00 часа. В същия час по нареждане на ОД на МВР е започнало поетапно затваряне на пътищата Оряхово – Селановци, Бяла Слатина – Борован, Бяла Слатина – Кнежа, Алтимир – Липница и Хайредин – Бутан.
Последователно е започнало изтеглянето на автомобили от натрупаните преспи. Въпреки своевременната организация по снегопочистване от Областно пътно управление по договор с „Пътстройинженеринг“, преспите на места са достигнали 1 до 4 метра, а скоростта на вятъра - над 100 км.ч.
В 17.30 часа след изисканата от Областния управител информация от кметовете на общини в Област Враца се установява, че в общините Бяла Слатина, Мизия, Оряхово, Хайредин и Борован спасителните работи, организирани с наличната техника, не могат да преодолеят кризисната обстановка.
В същия час е свикан Областния щаб за привеждане в действие на Плана за защита при бедствия на Област Враца.
Помощ и съдействие оказва и Началникът на възстановеното формирование на поделение 54 990 – подполковник Георги Крайнов. С разрешение на Началника на отбраната на Р България към най-кризисния участък Алтимир – Добролево са насочени сили на Врачанското поделение.
На база на издадени заповеди, получени в Областна администрация, от кметовете на общините Бяла Слатина и Хайредин за обявяване на бедствено положение на територията на двете общини, Областният управител е издал Заповед да се въведе в действие Областният план за защита при бедствия в Частта „Снегонавявания и обледенявания“, обявено е бедствено положение на територията на Област Враца от 20.30 часа на 29.12.2014 г.
В Заповедта е наредено Областният съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия да действа при непрекъснат режим на работа.
На кметовете на общини в Област Враца е възложено да организират изпълнението на Общинските планове за защита при бедствия, както и да предоставят информация за обстановката на всеки 2 часа на Оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.
Заповедта е разпоредена за незабавно изпълнение.
Преди 16.00 часа е получен сигнал до Областния управител от д-р Антонио Георгиев, че в преспите е затънала линейка с две жени, планувани за операция. След няколко часова борба със снегонавяванията, на линейката е проправен път и лицата са транспортирани за необходимите интервенции. В 20.41 часа на тел. 112 е получен сигнал, че в района на с. Алтимир е починало лице, след като му е прилошало в лек автомобил.
Благодарение на териториалните звена, работещи на терен – ОД на МВР, РДПБЗН, Областно пътно управление, военните части на Поделение 54 990, своевременната намеса на кметовете на общините Хайредин, Бяла Слатина и Оряхово, мобилизирали цялата собствена налична техника и техниката на земеделските производители положението е овладяно до 22.15 часа, с изключение на участъка Добролево – Алтимир – Липница.
Към 23.30 часа е отворен пътят между Алтимир и Липница и е започнало поетапно изтегляне на бедстващите автомобили от снегорин и полицейски автомобил.
Във връзка с обявеното бедствено положение на територията на Община Бяла Слатина, поради навявания и преспи, непроходими остават следните пътища:
Бяла Слатина – Бърдарски геран, Алтимир – границата със с. Сираково, Търнава – Галиче до границата с Липница, Соколаре – границата със с. Нивянин.
Областният щаб призовава населението на Област Враца да вземе мерки, предвид тежката метеорологична обстановка и обявеното бедствено положение и да не предприема пътувания, освен в случаите на непреодолими обстоятелства.
Напомняме на гражданите на областта, при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, за да могат компетентните органи да оказват съдействие.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ ЩАБ


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM