Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПИСМО ДО МЕДИИТЕ

На 9 декември 2014 година се случи един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България. На този ден министърът на образованието и науката Тодор Танев се погаври с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор, дългогодишен ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Тогава на открит урок по химия пред ученици в СОУ "Христо Ботев" гр. Враца, той дава крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес.
Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му "В страната на Съветите".
Професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност. Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция. Фредерик Жолио - Кюри е член на Френската академия на науките и на Академията по медицина - произведен е в Кавалер на Почетния легион.
Проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов открива закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф.Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура.
Българският министър на образованието и науката би трябвало да знае още, че през 30-те години на ХХ век проф. Асен Златаров създава у нас дисциплината браматология, че той е ученият, открил специфична реакция на нитритните йони, наречена на неговото име в световната научна литература. Наред с това проф. Златаров е създателят на биохимията в България и председател на химиците у нас от 1929 г. до смъртта си през 1936 г.
В нетрадиционен стил проф. Танев изрича пред учениците в съседния кабинет по история и друг шедьовър: "да се държат твърдо с "маджари, евреи, арменци, докато омекнат".
Да оставим встрани политическото мракобесие, с което са наситени словата на проф. Танев. На такъв начин на изказ сме свидетели вече четвърт век. Най-поразяващо е, че с пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност. Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за "красивите и умните" негови съратници - протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на "новия морал".
Всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. Българската общественост все още се надява, че в дните преди Нова година така ще постъпи и министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев.
НС на БСП заявява, че ако проф. Тодор Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще постави в Народното събрание въпроса за незабавна оставка на министъра на образованието и науката. Надяваме се, че тази позиция ще бъде подкрепена от всички парламентарно представени партии.

Национален съвет на БСП.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM