Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПРАЗНИЧНА ПИТКА
ДЯДО КОЛЕДА

Art Senses

След като сме подготвили коледната украса и сме се заредили с празничен дух, следващото предизвикателство е трапезата за Коледа и по-специално как да поднесем ястията.
Ще ви предложим една идея за вкусен хляб или питка във формата на ДядоКоледа.
Състав:
4 до 4 и1/2 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаена чаша захар
2 опаковки (7-8 грама всяка) суха мая
1-1/2 ч.л. сол
1/2 ч.чаша мляко
1/4 ч.чаша вода 1/4 ч.чаша масло, нарязано на кубчета
2 яйца
2 стафиди за очи
2 жълтъка
2 до 3 капки червен оцветител за храна


Начин на приготвяне
1. В голяма купа смесете две чаши брашно, захар, мая и сол. В малка тенджера нагрейте млякото, водата и маслото до 120 ° -130 ° и ги прибавете към сухите съставки. Разбийте яйцата и ги добавете като разбърквате до получаване на хомогенна смес. Постепенно добавяте отостаналото брашно, за да се образува твърдо тесто.
2. Обърнете върху набрашнена повърхност и месете, докато тестото стане гладко и еластично - около 6-8 минути. Поставете го в намазнена купа, като го завъртате веднъж, за да се омазни отвсякъде. Покрийте и оставете на топло, докато удвои обема си - около 1 час.
3. Изсипете тестото. Обърнете го върху леко набрашнена повърхност и го разделете на две части - едната малко по-голяма от другата.
4. От по-голямата част се оформя продълговат триъгълник със заоблени ъгли за главата наДядо Коледа и неговата шапка. Можете да я поставите и да работите в тавата за печене.
5. Разделете по-малката част наполовина. От едната част направете брадата като разточите тестото в трапецовидна форма. Използвайте куненски ножици или ролков резач за пица, за да оформите ивици. Разрежете през 1-2 см и на около 2 см от мястото за закрепване, а не докрая. Поставете върху лицето на Дядо Коледа и навийте и преплетете лентите ако желаете, за да се получи обем.
6. Използвайте останалото тесто за мустаци, нос, шапка с помпон и периферия. Оформете с част от тестото мустаци, като разточите правоъгълник; изравнете и отрежете краищата на малки ленти с ножица. Поставете над брадата и дооформете ако е необходимо. Използвайте малко топче от тестото за нос и го поставете над мустаците. Прегънете напред върха на шапката и добавете друга топка за помпон. Оформете от тясна ивица тесто периферия на шапката.
7. С ножица оформете два процепа за очите и поставете стафиди вътре. В отделни купички разбийте двата жълтъка. Добавете червен оцветител за храна към единия жълтък и внимателно намажете шапката, носа и бузите. Нанесете другия жълтък върху останалого тесто.
8. Покрийте с фолио. Печете при 180-200°С в продължение на около 15-20 минути. Махнете фолиото и запечете до златисто кафяво. В зависимост от спецификата на фурната е възможно промяна в градусите или времето за изпичане.
Питката е леко сладка, но не твърде много и може да се поднесе с различни ястия - както със солени, така и със сладки.
Можете да използвате различна рецепта за тестото и да оформите по подобен начин.

 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM