Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Орешарски:

ФИСКАЛНАТА ПОЗИЦИЯ БЕ ВЛОШЕНА
С ПОВЕЧЕ ОТ 8 МИЛИАРДА

"В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната - една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания", пише на страницата си в социалната мрежа бившият министър-председател Пламен Орешарски.
За периода от средата на 2009 г. до първото тримесечие на 2013 г. фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд. лв, пише Пламен Орешарски.
Той припомня, че за целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 до 2008 г. няколкото български правителства са се въздържали от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг: "Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 г., когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП - рекордни постижения в рамките на целия ЕС. В края на този период - средата на 2009 г. фискалните резерви достигнаха 8 млрд. лв., а публичният дълг слезе на около 12% от БВП - уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на `90-те години, подчертава Орешарски.
Той отбелязва последвалото обръщане на тенденцията - "възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 г. до първото тримесечие на 2013 г. фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд. лв. - намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лв. и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд. лева. Сред причините имаше и обективни - лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция, пише Орешарски.
За периода след средата на миналата до средата на настоящата година правителството, което ръководих, стопира негативните фискални тенденции - единствено възможната задача за такъв кратък период. Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание, подчертава той и добавя: "Вярно е, че и за този период се наблюдава увеличаване на публичния дълг, но за сметка на подобрените фискални резерви - към средата на тази година същите достигнаха малко под 9 млрд. лв. - по-високо ниво дори от 2009 година. Част от техния прираст - за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история. Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология...! Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка".

/КРОСС/

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM