Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КОЛЕДНА КЪЩИЧКА ОТ МЕДЕНО ТЕСТО

Изработката на коледна къщичка от тесто за меденки е невероятно красива, забавна и вкусна декорация за празничната трапеза. Тя може да зарадва и малки, и големи, а в направата ? да се включат всички членове на домакинството. Този приказен десерт не изисква специални кулинарни умения или продукти - необходими са само малко желание, доза търпение и артистичен подход при декорирането. Вариантите за тесто са множество и ако си нямате любимо, тук ще ви предложим три варианта. Тестата за меденки омекват с течение на времето и така направената коледна къщичка, освен че ще издържи дълго време, ще става все по-вкусна и вкусна с всеки изминал ден.
Необходими продукти:

Вариант 1:
Пшенично брашно - 3,5 ч.ч. (до желаната консистенция)
Сода - 1/2 чаена лъжичка.
Захар - 200 гр.
Мед - 250гр.
Краве масло - 200гр.
Яйца - 3 бр.
Бадемовликьор - 50 мл. (не е задължително)
Канела - 1/3 ч.л.
Джинджифил - 1/4 ч.л..
Карамфил - 1/4 ч.л.
Кардамон - 1/4 ч.л. Вариант 2:
мед - 1/2 ч.ч.
Пшенично брашно - 1 ч.ч. (дожеланатаконсистенция)
Ръжено брашно - 1/2 ч.ч.
Яйчен жълтък - 1 бр.
Масло - 50 гр.
Сода -. 1/3 ч.л.,
Канела -. 1 ч.л.,
Джинджифил -. 1 ч.л.,
Кардамон - 1/4 ч.л. Вариант 3:
2 ч.ч. брашно (до желаната консистенция)
1/3 ч.ч. какао (слага
се
само
за цвят)
2 яйца
Захар - 1ч.ч.
150 мл. олио
3 с.л. мед
2 пакетчета канела
1/4 ч.л. хлебнасода Белтъчена глазура за свързване:
Белтък - 2 бр.
Пудра захар - 500гр.
Лимонов сок - 20 капки.

Начин на приготвяне:
Работата може да се раздели на три етапа - проектиране, подготовка и изпълнение. Може би най-важният етап в това начинание, също както и при изграждането на истински дом е проектирането.
За да знаете как ще изглежда вашата къщичка е добре първоначално да определите размерите ? и да направите шаблони за всеки от съставните елементи. След като сте изрязали шаблоните и сте ги сглобили, уверени че проекта отговаря на очакванията ви, замесете тестото. Содата може да се "загаси" с няколко капки оцет или да се смеси директно с брашното. Замесва се тесто, което е желателно да престо и за няколко часа хладилник. Разточвана около половин сантиметър дебелина. Ако го направите много тънко е възможно да се получи трошливо и детайлите да се счупят преди да са сглобени. Малка хитрост за разточване на равен блат е да поставите от двете му страни две еднакви летвички с дебелина от 5-6 милиметра или няколко последователно подредени молива.Така, независимо от натиска върху точилката, вие ще получите тесто с еднаква дебелина. От разточения блат, с помощта на шаблоните, изрежете нужните ви детайли. Подредете ги върху хартия за печене и поставете в предварително загрята от 180 до 190?С фурна. Печете за около 10мин., след което извадете, но докато все още са топли изрежете врата. Изрежете и прозорци, а изрязаните парченца срежете наполовина по височина. Те ще са ви необходими по-късно.

Подгответе белтъчена глазура (Роял айсинг) като разбиете белтъците за 2-3 минути с миксер, добавите лимоновия сок и продължите да разбивате, докато разбиването стане много трудно (около 4-5 минути). Добавете 1 супена лъжица пудра захар и разбъркайте, след това постепенно добавете и останалата захар. Отжелирани лимонови резени или други желирани вкусотии, както и от карамелизирана захар може да направите "стъклата" на прозорците, които да залепите с помощта на глазурата от вътрешната страна на изрязанитеотвори. Сега вече може да преминете към третия етап, а именно сглобяването. Може да работите върху поднос или върху блат за консумация. Ако искате голяма медена композиция, може от също тотесто първо да изпечете основата. Бавно и внимателно започнете да сглобявате детайлите. За слепване може да използвате и разтопен шоколад, който стяга значително по-бързо от глазурата, но до момента на пълното изсъхване ще трябва да подпирате детайлите. Слепете стените, покрива, вратата, а от разрязаните от прозорците парчета направете кепенци. Не бързайте, работата е творческа и надали ще се справите за ден. Когато сте готови с основната конструкция, преминете към детайлите. Направете комин, оформете чрез шприцоване "керемидите". Всъщност, най-трудната част е именно шприцоването надекорации с глазура. Ето защо за този етап може да си помогнете с готови вафлени парченца, печени бадеми, кокосови стърготини или друга артистична и вкусна идея. Подредете композицията като използвате въображението си и поръсете с пудра захар. Ако имате блат за основа, може да изрежете частта под къщичката и да поставите светлина вътре.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM