Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НАШАТА КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

Колекция от 21 антикварни коледни и новогодишни картички предпразнично обнови фонда на отдел "Краезнание" на Регионална библиотека "Христо Ботев". Дарението е по повод 60-годишнината на културната институция и е поредният жест от страна на Антикварна къща "Ценкулов". По-рано през годината антиквариата дари на библиотеката 20 великденски картички, пътували из страната и Европа от далечната 1906 до 1943 година. Новото дарение е също представено от документи от първата половина на ХХ-и век. "Най-старата" коледна благословия в картинка с пожелание е от 31 декември 1902 г. и е адресирана до госпожица Ганка Иванова от Чирпан. Повече от сто години "блестят" коледните светлинки, изпратени й по пощата от столичанина Васил.

"Символите, красящи картичките в началото на миналия вeк до голяма степен съвпадат и с днешната "картинка" на празника: ангелчета и прасенца, момиченца и момченца - с шейни, запалени свещички, подаръци и четирилистни детелини, коледни елхи и разбира се - самия Дядо Коледа. Не по-малко любопитни са пожеланията за здраве, щастие и късмет, наредени с най-фини слова, изписани с красиви, специално завъртени букви и украсени имена. Без да подозираме, открихме нашата коледна приказка сред тях. Нашепват я златните води на Дунава. Пет от картичките са от личната кореспонденция на ломчанина Григор (Глигор) Иванов Илиев - изпратени са от различни податели в различни години до него, самите писма и пожелания представляват кратък и интересен животопис в "празничен вид". Първата картичка е с клеймо 24 декември 1904 г. и е адресирана до "войникъ Григорий Ив. Илиевъ - 36 пех. Козлодуйски полкъ. Санитарна команда. Гр. Рахово".
До ангелчетата и еленчетата е ситно изписана молбата на бащата към сина да се върне у дома. Следващата картичка е вече адресирана до Григор и Анка в Лом от техния приятел К. Ив. Вълчедръмски: "Уважаеми Глигоре и Анке, желая ви денът да не бъде далеч, въ който да бъдете обладани отъ същите чувства и радостъ, съ каквато са биле обладани на днешниятъ ден Йосифъ и Мария..." Следващата картичка, с изрисувани дечица е от същия приятел - две години по-късно и пожелание за щастлив и весел живот "само желая да ви дари с още две подобни на онези на ответната страна на картичката", а през 1909 - поздрав за "всички домашни". Семейното щастие - любовта, разбирателството, децата, истинската коледна украса на дома е споходила нашия герой. Романтична коледна история - с неизвестен край и надеждата "да ви поможе Бог да постигнете всичко това, което желаете"!" - разказва Калина Тодорова.
Картичките от дарените колекции ще бъдат едни от първите документи, които ще дигитализират библиотечните специалисти в разработвания проект по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България и така ще продължат своето пътуване към малки и големи получатели от цял свят - 100 години по-късно!
.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM