Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОБЩЕСТВОТО - СЪПРИЧАСТНО КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА АРМИЯТА

      

. Министърът на отбраната Николай Ненчев на посещение във Враца

Военно формирование 54 990 - Враца e окомплектовано на 70% с личен състав и вече разполага със 100 специализирани машини. Това стана ясно по време на посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов днес, 15 декември, във военното формирование. Механизираният батальон вече разполага с достатъчно ресурси, за да оказва помощ на населението от община Враца при ликвидиране на последствията от природни бедствия или аварии. 90% от състава на формированието е от военнослужещи - жители на град Враца. Процесът по окомплектоването на батальона ще продължи и в началото на следващата година ще бъдат обявени 35 вакантни места, за които могат да кандидатстват цивилни граждани. Предимство ще имат бивши военнослужещи, които отговарят на изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за заемането на местата.
Министър Ненчев и вицеадмирал Николов се запознаха с условията на труд във възстановеното формирование. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев разясни, че до този момент са заделени 150 000 лева за ремонт на сградния фонд. Той посочи, че се търсят възможности и ежемесечно се заделят средства от бюджета на Сухопътните войски за възстановяването на инфраструктурата на батальона. В скоро време в района на формированието ще бъде разкрит кухненски блок и ще бъде осигурено ново офис оборудване.

Военно формирование 54 990 - Враца е възстановено със заповед на министъра на отбраната от април 2014 г. и е подчинено на командира на Сухопътните войски. Командир на механизирания батальон е подполковник Георги Крайнов. Военното формирование ще се подготвя за изпълнението на задачи по трите мисии на Въоръжените сили - поддържане на постоянна бойна готовност и участие в бойни и други операции за защита на териториалната цялост и националните интереси на страната, както и оказване на помощ на населението за ликвидиране на последствия от природни бедствия и аварии.
"Посещението ми при вас е част от моята амбиция да се информирам за състоянието на батальона, да чуя какви са вашите проблеми. Искам да направя обществото съпричастно към проблемите на армията, към вашия труд", каза министър Ненчев на срещата с личния състав на батальона във Враца. Бяха поставени въпроси, свързани със социалния статус на военнослужещите, условията за пенсиониране, вещевото осигуряване. По отношение на най-актуалния въпрос, свързан с бюджета на Министерството на отбраната за 2015 г. министър Ненчев увери военнослужещите, че ще продължи да настоява за неговата оптимизация и има подкрепата на членовете на Комисията по отбрана. "Ще запазим числеността на Българската армия", заяви министър Ненчев и отбеляза, че това е посочено в коалиционното споразумение на управляващите политически сили.

По отношение на КСО беше разяснено, че през следващата година няма да бъдат въведени промени в условията за пенсиониране на военнослужещите. Вицеадмирал Николов съобщи, че на среща на представители на командния състав на армията с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са обсъждани статутът и условията за пенсионирането на военнослужещите. Няма да бъдат намалявани еднократните парични обезщетения на военнослужещите при освобождаване от военна служба, максималният размер на които в зависимост от прослуженото време е до 20 заплати, посочи още вицеадмирал Николов. Стана ясно още, че ще бъдат направени промени в наредбите, които регламентират допълнителното заплащане на извънредния труд и жилищното настаняване. Ще се работи приоритетно и за решаването на проблемите с осигуряването на по-качествени и функционални униформи.
На срещата във военно формирование 54 990 присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, кметът на Община Враца инж. Николай Иванов, Областният управител Малина Николова, председателят на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Гроздан Караджов, народният представител Петя Аврамова.

 

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM