Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОТНОВО ЗА СИНУЗИТА

Отново, защото се оказа, че синузитът представлява терапевтичен проблем в частта на евакуиране на натрупаните секрети. Пределно известно е, че това се осигурява чрез капки за нос, комбинирани с подходящ втечнител на гъстия, вискозен секрет - геломиртол. Предписват се готови капки за нос като виброцил, гобрадекс и т.н. Ако това нещо е простимо за общопрактикуващите лекари, то за специалистите по уши, нос и гърло не е оправдана.
Виброоцилът е комобинация отфенилефрин (d-адреномиметик с пряко действие)и диметинден (H1-блокер). Фенилефринът възбуждайки пряко алфа-рецепторите води до съдосвиване и намалява носната секреция. Диметиденът блокирайки Н, рецепторите в носната лигавица, потиска алергичната реакция.. При синузита обикновено секретите са гъсти, жълтеникаво оцветени. Жълтеникавият оттенък предполага наличието на бактериална инфекция. Най-често тя е причинена от стафилококи, по-рядко от стрептококи или други микроорганизми. Какво отношение имат фенилефинът и диметиденът при стаафилококите? Никакво. Тогава защо виброцилът някой оториноларинголози изписват при синузит? До известна степен по-оправдано е предписването на очните капки тобрадекс зао алечение на синузит. Тобрадексът е комбинация от тобрамицин и дексаметазон. Тобрамицинът е широкоспектърен аминогликозиден антибиотик, имащ отношение към стафилококите (унищожава ги). Дексаметазонът е кортикостероид, притежаващ противовъзпалителна и антиалергична активност. Практиката и клиничната фармация показват, че при синузит изключително подходящи са комбинираните носни капки, съдържащи коларгол, алергозан и при необходимост ефедрин или адреналин. Коларголът унищожава микроорганизмите в носния секрет и намалява носната секреция. Алергозанът подтиска алергичната реакция в носа. Ефедринът, респ. адреналинът, свивайки съдовете, също максимално подтискат носната лигавица. Защо , питам, комбинираните капки с коларгол не се изписват за лечение на синузит? Или, лекарите ще кажат, че няма кой да ги изготви. Не е така. Във всеки град има поне една аптека, в която се подготвят носни капки. Друг е въпросът, ако съставите на носните капки не се знаят, или по-деликатно казано-- са забравени.
При хроничен синузит оптимален терапевтичен ефект се получава, когато капките с колагол се редуват с приготвен разтвор на трипафлавин. Последният сто процента унищожава стафилококите и стрептококите и по това си качество превъзхожда готовия мехлем бактробан. Но явно и това не се зная. Ето защо, уважаеми колеги клиницисти, доверявайте се и на клиничните фармацевти. От това могат да спечелят само вашите пациенти.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM