Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ФАРМАКОЛОГИЯТА В БОРБАТА
СРЕЩУ ПРОСТУДАТА

Тръпки, мускулни болки, слабост, хрема, кашлица, отпадналост, понякога повишена температура са симптомите, характеризиращи простудата. Последната е предпоставка за намаляване защитните сили на организма, в резултат на което той става уязвим от вируси и бактериални инфекции. Ликвидирането на простудата се осъществява с една тройна комбинация от медикаменти - класическите аналгин-хинин и витамин "Ц" и по-новият - ехинацеа (есберитокс). Комбинацията е типичен пример как старото и новото взаимно терапевтично се допълват.
Аналгин-хининът е комбинация от аналгин и хинин. Аналгинът действа обезболяващо, температуропонижаващо (чрез успокояване на терморегулаторния център) и противовъзпалително. Хининът понижава температурата чрез намаляване продукцията на топлина. Той обезболява, има антимигробно действие против пневмококи, но и забавя сърдечната дейност. Ето защо хининът е противопоказен при сърдечни заболявания, свързани съпроводени от забавена сърдечна дейност, както и при бременност (засилва маточните контракции). Внимание: имам предвид аналгин-хинин, който се приготвя в аптека, а не готовия! Това е така, защото пациентите предпочитат приготвяния пред готовия (мнение на пациентите). Витамин "Ц" подпомага вътрешното тъканно дишане. Той е универсален активатор на клетъчния метаболизъм. Увеличава синтезата на специфичните противомикробни антиоксини. Участва в синтезата и обмяната на кортикостероидите. Становището, че излишното количество витамин "Ц" се изхвървля с урината, не е вярно. Ето защо с превантивна цел дозата за възрастни е 600 мг, а с лечебна 900 мг до 1.200 мг Есберитоксът укрепна съпротивителните сили на организма. Използва се като поддържащо лечение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Таблетите се смучат след храна и сне се пие 1 час вода след това. Стимулирайки имунитета на устната лигавица, ехинацеята действа превантивно на евентуални вируси, намиращи се в устата. Таблетите ехинацея са за деца над 4 години. Практиката доказва, че тази тройна комбинация е ефективна при простуда. Препоръчва се и приемането на повече течности при простуда.

Иван УЗУНОВ,
Социален клиничен магистър-фармацевт


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM