Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ДИСКУСИОННИЯТ КЛУБ

В началото на ноември бе учреден Дискусионен клуб към Общински съвет на БСП - Враца. Той e доброволно обединение на социалисти и симпатизанти за обсъждане на важни проблеми на Общинската организация на БСП и Общината, на обществения живот в местен и национален аспект. В дейността на Клуба могат да вземат участие членове на БСП, симпатизанти и безпартийни - научни работници, творци, експерти в различни области.
В приетата Декларация е записано, че участниците в учредяването на дискусионния клуб си поставят следните цели:
" - Да се съсредоточат мислите, енергията и опита на обществено ангажирани личности в обсъждането и предлагането на конкретни решения по важни проблеми в обществено-политическия живот на Враца и общината.
-Защита на социалистическите идеи и социалната държава. Запознаване на широките кръгове на населението с левите идеи - за свобода, братство, солидарност, социална справедливост, право на равен старт.
-Разработване и предлагане на проекти за бъдещо развитие на Враца и общината в областта на икономиката, туризма, здравеопазването, науката и образованието, културата и изкуството, спорта.
-Подкрепа за Кмета на общината и ръководството на общинската организация на БСП при разгласа, разясняване и решаване на въпроси, свързани с политиката на БСП и програмата за управление на общината."
От новоучредения клуб изказаха съжаление от появилите се прибързани и неверни информации в две врачански медии. Те нарекоха клуба "таен и конспиративен", срещата - "завера" в която се "бяха събрали добре познати лица, участвали в управлението на града в различни периоди от близкото ни и по-далечно минало." "Казано с думи прости - видни и изтъкнати граждани се бяха събрали да решават съдбините на Враца."
"Годината е 2012 - уязвяваха те. - България е член на Европейския съюз…" Без да са наясно, че Европа е изградена на правила. На строго спазвани правила. И ако там някой ни гледат с не особено добро око - то е, че не различаваме свободата от свободията. В Европа неканен не можеш да отидеш никъде.
А и на учредителната сбирка никой не идва с готови позиции, тук те се избистрят, обсъждат се възможности, избира се ръководство.
Сега и в Клуба се тюхкат, загдето на сбирката не присъствали журналисти. Те щяха да чуят сериозната загриженост на учредителите за "засенчените" леви идеи и безгрижието на онези, които трябва да ги отстояват; за социалистическите идеи, които имат нужда не само от защита, но и от развитие; за новите изпитания, които времето поставя пред социалната държава; за социалните промени в Европа и в САЩ, и навсякъде по света; за непознаването на проблемите на обикновеният човек и на врачанското общество и от там не намерените верни подстъпи за тяхното решаване; за поминъка на подрастващите врачани и за необходимостта от развитие на модерна съвременна икономика, както и за възможностите да бъдат съживени някой от модерните и "потурчени" от уж демократичните промени врачански предприятия; за развитието на здравеопазването, образованието, културата, спорта, за развитието на планинския, културния, на семейния туризъм…
Нека не ни плюят безпаметно - защитиха се социалисти - зад левите идеи стои преобладаващата част на европейската и световна интелигенция, такива светила от света на науката, литературата и изкуството, като Алберт Айнщайн, Ромен Ролан, Луи Арагон, Пабло Пикасо, Бертолт Брехт, Максим Горки, Владимир Маяковски, Александър Блок, Ръсел, Михаил Шолохов, Пабло Неруда, Гео Милев, Никола Вапцаров… Някой обвинил ли ги е, че не са имали верен поглед за бъдещето? И само до нас ли се простира "бъдещето"! А какво е случващото се с младите научни работници, икономисти, банкери в САЩ - Уолстрийт, атакуващи финансовия капитализъм? А развитието на Китай? А прекрояването на капиталистическото мислене от Интернетпространството? А социалното мислене в държави като Швеция, Франция, Холандия, Норвегия…?
От ръководството на Дискусионния клуб заявиха, че той, видно и от приетата декларация, не само ще работи при пълна откритост, но ще търси съдействие и опора в най-широки граждански среди.

Владимир ПЕТКОВ 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM