Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДНЕС Е АНДРЕЕВДЕН.
ДЕНЯТ ЗАПОЧВА ДА РАСТЕ!

На този ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани - първият от 12-те апостоли, който бил призован да тръгне след Христос.
Името Андрей идва от гръцки език и означава мъжествен, храбър, силен. Андрей е брат на Свети Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. Свети Андрей проповядвал усърдно и изцерявал болни, прогонвал нечисти духове, убеждавал приелите християнството да бъдат милостиви към странниците и своите роби и да имат любов към всички.
Андреевден съвпада с коледните пости, но църквата разрешава да се яде риба.
Вярва се, че от днес денят започва да расте "наедрява") колкото просено (царевично, грахово и др.) зърно. Обредната практика в навечерието на този празник повелява да се варят в ново гърне различни зърна - жито, грах, царевица, боб, леща и др. - все варива, за да може гозбата да наедрява.

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM