Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КРАСИМИР БОГДАНОВ:

ДЪРЖАВАТА ДА УСКОРИ ИЗДАВАНЕТО
НА ПАСПОРТИ НА БАНАТСКИТЕ БЪЛГАРИ

Редица проблеми, касаещи битието на банатските българи, бяха обсъдени при посещението на представители на ВМРО от обл. Враца в Стар Бешенов /Република Румъния/. Делегацията бе водена от народния представител и областен лидер на ВМРО Красимир Богданов, заедно с неговите заместници - Красимир Тодоров и Иван Вутев, председателите на организациите в Мездра - Тихомир Илчев и в Криводол - Тихомир Тодоров.
Представителите на ВМРО имаха срещи с кмета на Стар Бешенов - Георги Наков, депутатът Николай Миркович -представляващ българското малцинство и секретар на румънския парламент, българи от Винга, Иваново/Сърбия/ учители, културни дейци, много граждани от различни населени места в Банат.

Един от основните въпроси, поставен на срещите беше за ускоряване на процедурата по издаване на български паспорти на българите в Румъния. Към момента около 50 човека само от Стар Бешенов са подали документи. "Безспорно, процедурата е тромава и Външно министерство, Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието, трябва да работят в синхрон и да съдействат, а не да възпрепятстват усилията на нашите сънародници. Ще настоявам пред съответните институции за ускоряване на процедурата", заяви Красимир Богданов.
Народният представител участва и в среща на ръководствата на дружествата на банатските българи от трите държави Румъния, България и Сърбия. Те изтъкнаха проблемите с недостига на български учители и учебници по български език и литература.
Интересен факт, че само на 10 километра от Стар Бешенов се намира град Сан Николае маре, който в миналото е носил името Над сент Миклош. Там е открито едно от най-големите съкровища, пример за достиженията на прабългарското изкуство. Понастоящем се намира в Музеят на изящното изкуство във Виена. "В града няма никакъв знак, упоменаващ за голямото откритие, а България би направила много за укрепването на нашето самочувствие, ако изработи и подари копие от съкровището на местния музей", помолиха банатските българи.
"Споразуменията които постигнахме са от изключителна важност. Предстои гостуване на учители и ученици от Стар Бешенов в България, като ще се договаря побратимяване с Професионалната гимназия "Н. Й. Вапцаров" - Бяла Слатина. Ще се обменят добри практики, ще се търсят възможности за работа по съвместни образователни проекти, ще се проведат спортни състезания. Поканихме децата от танцов състав "Палукенка" от Стар Бешенов, да участват в Международния фолклорен фестивал "Врачанска пролет", да посетят Народното събрание и да разгледат София. В лицето на кмета на с. Бърдарски геран Светлана Караджова, имаме истински посланик сред банатските български общности в България, Сърбия и Румъния", завърши Богданов.
Гостите от България дариха много книги, карти и учебни пособия на училището и културния дом в Стар Бешенов, а певческият и танцовият състави от Бърдарски геран събраха овациите на публиката на фестивала "Яко Ронков".

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM