Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПРИСЪДИХА НАЦИОНАЛНИТЕ НАГРАДИ
ЗА ЛИТЕРАТУРА НА САЩ

Урсула Ле Гуин

Станаха ясни тазгодишните победители на Националните награди за литература в САЩ.
Урсула Ле Гуин, световно признат автор на научна фантастика и фентъзи, мечтател и завладяващ разказвач, получи националната награда за 2014 г. и медал за изключителен принос към литературата на САЩ. Тя е Автор на раманите:" Светът на Роканон" (Rocannon`s World), 1966;"Планета на изгнаници" (Planet of Exile), 1966 "Градът на илюзиите (City of Illusions), 1967;"Лявата ръка на мрака" (The Left Hand of Darkness), 1969); "Освободеният" (The Dispossessed: An Ambiguous Utopia), 1974; "Светът се нарича дъбрава" (The Word for World is Forest), 1976. Както и на преведените ,у нас "Магьосникът от Землемория" (A Wizard of Earthsea), 1968; "Гробниците на Атуан" (The Tombs of Atuan), 1971; "Най-далечният бряг" (The Farthest Shore), 1972; "Техану" (Tehanu:The Last Book of Earthsea), 1990; "Другият вятър" (The Other Wind), 2001.
В категорията за художествена проза наградата получи Фил Клей за признатия си военен роман "Redeployment"("Преразпределение"). Клей заяви, че писането било единственото нещо, което му помогнало да запази здравия си разум, след като се върнал от Ирак.
Луиз Глък триумфира в категорията за поезия с "Faithful and Virtuous Night"("Реални и въображаеми нощи"), а в тази за нехудожествена проза беше отличен Евън Оснос за произведението му "Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth and Faith in the New China"("Амбициозни времена: В преследване на съдбата, истината и вярата в Новия Китай" ). Джаклин Уудсън пък получи наградата в категорията за младежка литература за нейния роман "Brown Girl Dreaming"("Мечтите на кафявото момиче").

Реч на Урсула Ле Гуин

при връчването на националната награда за литература на Америка за 2014

На присъдилите ми тази прекрасна награда благодаря от сърце. Семейството ми, агентите и издателите знаят, че присъствието ми тук се дължи както на моята , така и на тяхната работа, и че тази награда е колкото моя, толкова и тяхна. Приемам наградата с радост и я споделям с всички писатели, които бяха изключени от литературата толкова дълго - моите събратя от научната фантастика, писателите на въображението, които 50 години само гледаха как прекрасните награди за литература отиваха в така наречените "реалисти".
В настъпващите тежки времена имаме нужда да чуем гласовете на авторите, които виждат алтернативи на настоящият ни живот и на болното общество, от автори, които да покажат друг начин на поведение и дори да ни помогнат да намерим основания за надежда. Ние се нуждаем от автори , които могат да си спомнят свободата - поети, мечтатели, фантасти - реалисти от по-широк формат.
Точно сега се нуждаем от автори, които знаят разликата между продукцията за широка употреба и създаване на истинско изкуство. Произвеждането на писания, които да покрият представите на големите корпорации за печалба и реклама няма нищо общо с отговорното книгоиздаване и авторство.
Все още издателските компании налагат контрол на редакторите. Наблюдавам как собствените ми издатели, обзети от паника да не бъдат игнорирани от лакомията, се грижат шест или седем пъти повече за електронните книжарници, отколкото за читателите. Ние сме свидетели как лакомниците за печалба притискат издателите и "ги наказват" при неподчинение и как авторите биват третирани от тъпоумни корпорации. И аз виждам как повечето от нас производителите - тези, които пишат и които правят книгите - приемаме това. Ние позволяваме на печалбарите търговци да ни продават като дезодорант и да ни казват какво да издаваме и какво да пишем.
Книгите не са просто стока. Печалбата често е в разрез с целите на изкуството. Ние живеем в капитализъм и това изглежда неизбежно. Но така е изглеждало и управлението на кралете. Хората могат да се противопоставят на всяко насилие, да се променят.Противопоставянето и промяната често започват от изкуството. Много често - от нашето изкуство, изкуството на думите.
Аз имах дълга и успешна кариера като писател, в добра компания. Сега, в края на кариерата ми, не искам да гледам как американската литература е натикана в ъгъла. Ние, които живеем от книгоиздаване, трябва да изискаме и да настояваме за полагащият ни се дял от приходите, но името на нашата награда не е ПЕЧАЛБА. Името на нашата награда е СВОБОДА."


 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM