Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Четиво

РАСТЕНИЯТА МИСЛЯТ И ПОМНЯТ

Растенията могат да "помнят" и реагират на информацията, закодирана в светлината. Според учени от Варшавския университет, флората пренася данни за силата и вида на лъчите от листо на листо по начин, който много наподобява функцията на собствената ни нервна система. Тези "електро-химични сигнали" се предават по клетки, които действат като нервни влакна, обясни ръководителят на проучването проф. Станислав Карпински пред ВВС.
Реакциите на получената информация продължават и на тъмно, добавя биологът. "Това бе истинска изненада за нас", признава той. То означава, че растенията не просто реагират рефлекторно, но и "мислят", тоест, сами обработват информацията без постоянни външни стимули.
В предишни проучвания Карпински открива, че химическите сигнали могат да преминават през целите растения, като по този начин ги предупреждават за външни промени и им позволяват да реагират адекватно.
В новото проучване обаче той и екипът му доказват, че когато светлината стимулира химична реакция в една клетка от листо, се образува каскада от реакции в цялото растение, предизвикана от специален "глашатай" - вид клетка с така наречената "фиброзна мембрана".
Учените измерили електрическите сигнали от тези клетки, които се намират във всяко листо. Те оприличиха откритието си на разкриването на "нервната система на растенията".
Освен това Карпински смята, че растенията използват кодираната в светлината информация, за да отключват защитните си химически реакции. В няколко експеримента той и екипът му проследиха реакциите на растенията към светлина с различен цвят.
"Когато облъчвахме едно растение в продължение на час и 24 часа по-късно го заразявахме с вирус или бактерия, то устояваше на инфекцията", обяснява той. "Когато го заразявахме преди облъчването обаче, то се разболяваше. Това означава, че растенията притежават специфична памет за светлина, която засилва имунитета им срещу патогени и им позволява да се настройват към различни условия." Според професора това умение би могло спокойно да се нарече вид интелигентност, сравнима с тази на представителите на фауната.


 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM