Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Друго мнение

ДЖОРДЖ СОРОС: РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Русия за времето на конфликта в Украйна се превърна в сила, която заплашва самото съществуване на Европейския съюз и проповядва ценности, алтернативни на западните, пише финансистът и филантроп Джордж Сорос в статия на сайта "Ню Йорк ривю ъф Букс" под заглавието "Събуди се, Европа!", която ще излезе в броя от 20 ноември на списанието.
Владимир Путин демонстрира - руският подход носи плодове и е по-успешен от политиката на ЕС, пише той. Докато Европа се придържа към принципите на правовата държава, то Русия действа от позиция на силата, държи се агресивно във външната политика. Успехът на Русия в източната част на Украйна показва, че този подход може да бъде ефективен, казва Сорос.
Замразеният конфликт в Украйна дава на Русия силен коз в преговорите с Киев за газа, които е вероятно да продължат и след парламентарните избори на 26 октомври. Според Сорос, Путин може да предложи на украинския президент Петро Порошенко отстъпка в цената на газа в замяна на назначаването на "удобен" за Русия министър-председател, който не е свързан с "Евромайдана".
Малко вероятно е Порошенко да се съгласи и тогава Путин ще може или да наблюдава финансовия и икономически колапс на Украйна, или да се опита да извоюва сухопътен коридор към Крим, като "размрази" сепаратистите.
Друг вариант на събитията в света, който разглежда Сорос, е за споразумението между Русия и САЩ относно борбата с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Както предполага финансистът, Москва може да се споразумее за специално сътрудничество със Съединените щати - например, да откаже да предостави S-300 системи на Сирия и така да помогне за установяване на контрол от американските войски над въздушното пространство в региона.
В замяна на това Путин ще поиска от Запада да мълчи за претенциите на Русия към крайгранични територии, включително украински. Сорос смята, че Барак Обама може и да се съгласи с това.
Сривът на Украйна ще има за НАТО, ЕС и САЩ огромни последствия, казва Сорос, защото победилата Русия ще спечели влияние в Европейския съюз и ще се превърне в заплаха за балтийските страни, членове на НАТО, където и сега живеят много руснаци.
Сорос вярва в реалността на тези прогнози, тъй като в Европа и в Съединените щати смятат: "Путин - не на Хитлер", ако се договорят отстъпки, той няма да използва сила. На Запад се надяват, че в дългосрочен план санкциите ще имат отрицателен ефект върху руската икономика и ще принудят Москва да отстъпи. Според Сорос, тези надежди не са оправдани, тъй като Путин неведнъж е прибягвал до сила и е готов да я използва отново, независимо от това дали Русия е заплашена от нови санкции.
По този начин, с цел да се защити, Западът трябва да защити Украйна, казва финансистът и призовава за помощ на украинската икономика, за да бъде избавена от зависимостта от Москва. Международният валутен фонд трябва незабавно да предостави на Украйна не по-малко от 20 милиарда долара и да обещае да увеличи размера на подкрепата си в случай на нужда. Партньорите на Украйна трябва да предоставят допълнително финансиране в зависимост от реализацията на програмата на МВФ, пише Сорос. Според него 4 милиарда долара трябва да отидат за покриване на бюджетния дефицит, 2 милиарда - за ремонт на каменовъглените мини в източната част на Украйна, които остават под контрола на Киев, и още 2 милиарда долара - за купуването на допълнителен газ за зимния период. Останалата сума, според мнението на Сорос, трябва да попълни резервите на Украинската национална банка. Финансистът отбелязва, че МВФ трябва да помогне на Украйна да преобразува дълга си в еврооблигации, в размер на почти 18 милиарда долара, в по-нискорискови дългосрочни ценни книжа. Според Сорос това ще облекчи дълговото натоварване на страната.
Милиардерът призовава също и към радикална реформа на украинската държавна компания "Нафтогаз Украйна", която, според финансиста, е "черна дупка в бюджета и основен източник на корупция".

 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM