Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПУТИН: САЩ ИСКАТ НОВ СВЕТОВЕН РЕД,
КОЙТО ДА УСТРОЙВА САМО ТЯХ

Руският президент Владимир Путин разкритикува"едностранния диктат" на САЩ в световните дела и заяви, че "така наречените" победители от Студената война искат нов световен ред, който да устройва единствено тях.
В яростна критична към САЩ реч Путин каза пред участниците в неофициалния политически дискусионен клуб "Валдай", че системата на регионалната и глобалната сигурност е отслабена.
Според него, като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от собствената си политика.
"Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това", каза Путин.
Той заяви, че Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и че Москва няма да се моли на САЩ и ЕК заради санкциите, които й наложиха.
Путин посочи, че Русия не претендира за световно господство и за "специално място под слънцето". "Готови сме да уважаваме интересите на нашите партньори, но разчитаме на същото уважително отношение към нашите интереси".
Той коментира още тезата на зам.-шефа на президентската администрация Вячеслав Володин от преди дни, че "Има Путин - има Русия, няма Путин - няма Русия". "Русия, разбира се, че може да мине и без такива като мен. В Русия има много хора, но щом вече съм се оказал на мястото, където съм сега, смятам за свой дълг да направя всичко за нейното благополучие, развитие и защита на интересите й", каза Путин.
Той призна още, че Русия е помогнала на Виктор Янукович да се прехвърли в Крим, за да избегне преследвания от опозицията в Украйна.
Според него украинската криза е причинена именно от влошения баланс в международни отношения.
"Ще кажа откровено, той помоли да бъде изведен до Русия, което ние и направихме", каза руският президент.
Според него положението в югоизточните части на Украйна ще навлезе окончателно в задънена улица, ако "не дай, Боже, някой се изкуши да употреби сила".
По думите му решението за насрочване на референдум в Крим не е било взето от Русия, а от легитимния кримски парламент.
Путин разказа: "Като видяха как се развиват събитията, хората в Крим почти веднага се вдигнаха на оръжие и се обърнаха към нас с молба да им помогнем да проведат тези мероприятия, които искаха да осъществят".
"Няма да крия, че използвахме нашите въоръжени сили за блокирането на украинските военни подразделения. Но това беше направено не за да бъдат заставени хората да гласуват", каза той. По думите на президента, хората са отишли на изборите "като на празник" и са направили своя исторически избор.





 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 



НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"






ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM