Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПИТАТ ВРАЧАНИ
ДА ИМА ЛИ УЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ ПО "ПРОБИВА"

Анкета сред граждани ще реши дали по централната пешеходна зона да има улични търговци или не. Това обяви на пресконференция кметът инж. Николай Иванов. В годините въпросът как да изглежда пешеходната зона на Враца, известна като "Пробива", е поставян нееднократно. При различните кметове този въпрос е решаван различно. Казусът започна да се разисква отново след като на 13 октомври кметът на Враца издаде заповед, с която разпорежда да се направи проверка на всички преместваеми обекти в града и незаконните да бъдат премахнати. "Издадената от мен заповед бе породена от два аргумента - първо да бъде спазен законът и общинските наредби и второ - централната пешеходна зона в града да има един наистина европейски, а не ориенталски облик. Какво казва законът? В Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Враца ясно е разписано - в първа зона в града, където попада и "Пробива", не може да има преместваеми съоръжения, освен за акционни мероприятия от общоградско и национално значение, за продажба на лотарийни билети, печатни произведения и стоки с акционен характер. Относно преместваемите съоръжения за плодове и зеленчуци - категорично е забранено поставянето им в тази зона. Те могат да бъдат поставяни в други зони на града и то при условие, че са на 200 метра от общински пазари" - коментира кметът. И припомни, че само преди месец бе открита обновената площадка на кооперативния пазар на ул. "Ген. Леонов", където има достатъчно място за всички желаещи да продават плодове и зеленчуци. Освен това градът разполага с още три пазарни площадки - на бул. "Васил Кънчов", на Стария пазар, в жк "Дъбника" и при МБАЛ "Христо Ботев".
"Другото важно нещо, което трябва да се знае е, че никой от търговците по централната пешеходна зона не е гонен самоцелно. Повечето търговци нямат разрешително за извършването на този вид дейност, а в Закона за устройство на територията ясно е казано, че такива обекти трябва да се премахнат. Моята позиция по въпроса да има или не търговци от вида, в който сега ги виждаме, е в полза на законността и това да имаме една европейски изглеждаща улица. Не искам обаче да решавам този въпрос без да чуя какво мислят врачани, затова искам да призова врачани да гласуват в анкетата, която ще поставим на нашия сайт. Въпросът е - "Искате ли по бул. "Никола Войводов" да има улична търговия?" Разчитаме на активността на врачани" - каза още инж. Николай Иванов.
В интегрирания план за градско възстановяване и развитие, един от знаковите проекти за следващия програмен период за Враца, е цялостната реконструкция на централната пешеходна зона от площад "Македония" до площад "Хр. Ботев".
 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM