Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КМЕТЪТ НА ВРАЦА ПОДКРЕПЯ СЪЗДАВАНЕТО
НА ФИЛМ ЗА СВ. СОФРОНИЙ

Да бъде създаден филм за великата личност и закрилник на Враца св. Софроний - тази родолюбива инициатива бе подкрепена днес от кмета инж. Николай Иванов. Кметът прие и разговаря с представители на инициативния комитет за създаването на филма. Почетен председател на комитета е врачанският митрополит Калиник. На срещата присъстваха Валерия Тарашоева - главен уредник в отдел "Възраждане" в Регионалния исторически музей и дългогодишните журналисти Красимир Стефанов и Илия Борисов.
Поводът за създаването на филма са редица кръгли годишнини, свързани с родолюбива дейност на св. Софроний Врачански - 220 години от ръкополагането му за първия през вековете на робството български архиерей, 250 години от първия препис, който е направил на "История славянобългарска", 50 години от обявяването му за светец, 275 години от рождението и 200 години от успението му. Филмът иска да покаже цялостния образ на светеца, който не се покрива само с представите ни за книжовник и духовник, а надхвърля границите на времето и го превръща в първия български политик на Възраждането и духовен водач на всички поробени българи.
"Ще подкрепя тази инициатива и лично, и като кмет на Враца. Ще предложа в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства в подкрепа на създаването на филма. Ангажирам се също да проведа разговори с колегите от Велико Търново, Видин и Котел, които градове също са свързани с живота и делото на св. Софроний" - каза инж. Николай Иванов. 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM